„Érzékelhető a gyász és a támadások okozta sokk Tel-Avivban”

„Érzékelhető a gyász és a támadások okozta sokk Tel-Avivban”

Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjai Gázában 2023. október 10-én (Fotó: MTI/AP/Fatima Sbair)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hamász azon célja, hogy az arab világban felkelést szítson Izrael ellen és ezáltal megsemmisítsék a zsidó államot, a jelek szerint kudarcot vallott. Jelenleg nem az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a Hezbollah vagy más erők szerepvállalásával eszkalálódjon a háború. A Hamász felszámolása ugyanakkor hosszabb időt fog igénybe venni és tisztán katonai eszközökkel nem is lehetséges, vélik a lapunknak nyilatkozó elemzők. 

A Gázai övezetben tevékenykedő Hamász terrorszervezet szombat hajnalban indított átfogó terrorakciót Izrael ellen. A halálos áldozatok száma az ezret közelíti, valamint több mint száz főt ejtettek túszul, akiket a Gázai övezetbe hurcoltak. A Hamász szombati támadása miatt Izrael „teljes ostromot” hirdetett az övezet ellen, ami katonai blokádot jelent a gyakorlatban: elzárják a vizet, az áramot, nem engednek át sem élelmiszert, sem benzint. Izrael célul tűzte ki a Hamász megsemmisítését, amire reagálva a terrorszervezet egyik vezetője jelezte, Irán és a libanoni Hezbollah csatlakozni fognak a harchoz, ha Gáza ellen megindul a hadművelet. Kedden korábban az Izraeli Védelmi Erők egyik szóvivője arra figyelmeztette a palesztinokat, hagyják el Gázát Egyiptom felé, később azonban arról érkeztek hírek, hogy az egyetlen szárazföldi határátkelőt Rafahnál lezárták. De hova vezethet a mostani helyzet és milyen a hangulat most Tel-Avivban? Szakértőket kérdeztünk.

Nincs nagy mozgás a tel-avivi utcákon

A jelenleg Tel Avivban tartózkodó Szalai Máté, a velencei Ca' Foscari Egyetem kutatója arról számolt be lapunknak, hogy tapasztalatai szerint városszerte mindenki igyekszik az óvóhelyek másfél perces körzetében tartózkodni. Tartózkodási helyén is alaposan ki vannak táblázva az erre vonatkozó figyelmeztetések, vélhetően ezért nincs nagy mozgás az utcákon sem. Alapvetően mindenki fegyelmezett, a gyász és a támadások okozta sokk azonban érzékelhető. A hadsereg a lakosság felé küldött üzenetében arra figyelmeztetett, hogy mindenkinél legyen 72 órára való élelmiszer, víz és a szükséges gyógyszerek, aminek hatására a hírek szerint néhány helyen megindult a pánikvásárlás, sok üzlet ezért limitálja az egy főnek kiadott árumennyiséget.

Szalai Máté szerint a konfliktus alakulásáról nehéz bármilyen jóslást tenni. – Ha a racionalitás talaján marad mindenki, akkor egyetlen állam vagy szervezet sem iratkozik fel Izrael kilövési listájára azáltal, hogy csatlakozik a Hamász által a zsidó állam ellen hirdetett háborúhoz. De a Hamász akciója sem tekinthető racionális lépésnek és nagy kérdés, hogy az izraeli offenzíva megindulása után változtat-e tartózkodó magatartásán a Bassár el-Aszad vezette Szíria, Ciszjordánia és Irán – fogalmazott Szalai Máté, megjegyezve: reálisan most egyik országnak sem lehet érdeke beszállni a konfliktusba. A szakértő kitért arra is, hogy a gázai konfliktus nem fog egyik pillanatról a másikra megoldódni, Izraelnek hosszú időre lesz szüksége ahhoz, hogy megvalósítsa célját, a Hamász politikai és katonai képességeinek felszámolását, ami ráadásul tisztán katonai eszközökkel aligha érhető el.

Néhány héten belül le kell zárni a nyílt konfliktust 

Csepregi Zsolt Izrael-szakértő szerint jelenleg két forgatókönyvnek van valószínűsége: a valószínűbb, hogy a konfliktus megmarad lokális szinten és Izrael rövid időn belül megkísérli felszámolni a Hamász terrorszervezetet. Erre történnek most is erőfeszítések, a hadsereg a légierőre, a tüzérségre támaszkodva igyekszik megsemmisíteni a Hamász állásait a Gázai övezetben, majd várhatóan záros határidőn belül bevonul a területre mintegy százezer katonájával, akik jelenleg a térségben várakoznak a parancsra. A másik, jelenleg kevésbé valószínű forgatókönyv, hogy regionálissá duzzad a konfliktus, mégpedig úgy, hogy a Hezbollah Libanon felől, illetve Szíria irányából más terrorszervezetekkel, vagy akár Irán ott állomásozó erőivel közösen indíthatnának támadást.

Mint a szakértő rámutatott, Izrael mindkét lehetőségre fel van készülve, a híradások szerint közel félmillió katona van fegyverben és további 150 ezer főt tudnak mozgósítani. Az elit egységek és sorkatonák kétharmada most is az északi határra, Ciszjordániára figyel. A gázai hadműveletben az izraeli légierő 50 vadászgépe vesz részt, de összesen mintegy 250-300 vadászgép áll rendelkezésre.

Csepregi Zsolt kitért arra a forgatókönyvre is, ami – eddig – nem valósult meg: az arab világ és az izraeli arabok nem tettek eleget a Hamász felhívásának, hogy vegyenek részt Izrael megsemmisítésében, a palesztin hatóság, a Mahmúd Abbász vezette Fatah is csírájában fojtotta el a ciszjordániai mozgolódást, általános felkelés tehát nem valósult meg. – Izrael megsemmisítésére a szombat hajnali terrortámadások idején sokkal nagyobb esély lett volna, mint most, néhány nap elteltével. De ezzel együtt is fontos rögzíteni, hogy Izrael nincs berendezkedve arra, mint például Ukrajna, hogy hosszú ideig hadban álljon, ezért a hadműveletek gyors és eredményes lefolytatásában érdekelt – fogalmazott a szakértő, hangsúlyozva: Izraelnek néhány héten belül rövidre kell zárnia a nyílt konfliktust.

A nemzetközi vetületekről szólva kifejtette, nemcsak a zsidó állam, de az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió biztonsági érdekei is azt kívánják, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon. E cél szempontjából van jelentősége annak, hogy az amerikai haderő több rombolója és a Gerald R. Ford anyahajó is megjelent a térségben.

A szakértő szerint a támadás óta eltelt néhány napban az látszik, hogy a Hamász számára a maximum, amit elérhet az, hogy túléli a konfliktust. Ám annak fényében, hogy már az ezer főt közelíti az izraeli halottak száma és több mint száz túszt ejtettek a terroristák, Izrael már nem engedheti meg magának, hogy eltűrje a szervezetet. A Hamász ráadásul szövetségeseire is csak mérsékelten számíthat, legalábbis erre utal, hogy a Hezbollah mindössze néhány rakéta kilövésével támogatta a Hamász akcióját, de nem álltak mellé az arab államok sem.