Financial Times: figyelmen kívül hagyták a jelzéseket a Hamász készülődéséről

Financial Times: figyelmen kívül hagyták a jelzéseket a Hamász készülődéséről

Palesztin civilek menekülnek Gáza városából 2023. november 2-án. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több jelzést is figyelmen kívül hagyhattak az izraeli hírszerző szolgálatok az október 7-ei tettottámadások előtt – írta a Financial Times. Menachem Gida rádióamatőr például két éven át figyelte a Hamász kommunikációs csatornáit Dél-Izraelből. Gida többször is felhívta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) figyelmét arra, hogy a Hamász háborús szimulációkat folytat a határnál, de aggodalmait figyelmen kívül hagyták. A rádióamatőrök mellett az IDF egyik katonai hírszerzője, Noa Melman arról számolt be, hogy az év során a Hamász tagjai felépítettek egy kamu-határkerítést és azt gyakorolták, hogyan kell azt felrobbantani. Később Melman egy interjúban azt nyilatkozta, hogy amikor szólt a feletteseinek „mindenki úgy kezelte, mintha ez normális, rutinszerű dolog lenne”.

Az izraeli hírszerzés a fejlett technológiát használó apparátusra támaszkodott, és egy New York Times riport szerint az IDF 8200-as hírszerző egysége korábban abbahagyta a Hamász rádiós kommunikációjának megfigyelését, miután úgy ítélték, hogy ez felesleges munka.

– Izrael „túlzott önbizalma arroganciához, ami később pedig önelégültséghez vezetett” – fogalmazott Ehud Omert volt izraeli miniszterelnök a támadások után. Netanjahu miniszterelnök belpolitikai intézkedései, illetve a ciszjordániai izraeli települések körüli feszültség miatt a titkosszolgálatok jobban le voltak terhelve. David Petraeus amerikai tábornok, korábbi CIA igazgató úgy nyilatkozott, hogy „A Shin Bét (az izraeli belbiztonsági szolgálat) érthetően a Ciszjordániában történő, növekvő mennyiségű erőszakra fókuszált, ami egyre nagyobb kihívást jelentett”.

Címkék: Izrael, Hamász, IDF