Két évtized óta először a szerbek többsége ellenzi az EU-csatlakozást

Két évtized óta először a szerbek többsége ellenzi az EU-csatlakozást

Az Európai Parlament épülete (Fotó: Guillauma Perigois / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy friss közvélemény-kutatás szerint két évtizede először a szerbek többsége ismét ellenzi az Európai Unióhoz való csatlakozását. Az Ipsos közvélemény-kutató cég által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 35 százaléka támogatja Szerbia uniós tagságát, míg 44 százaléka ellenezte ezt – írja az Euronews cikke, amit a Telex vett észre.

Az eredményre Aleksandar Vučić szerb elnök is reagált. – Hiszem, hogy Szerbiának helye van az Európai Unióban, hiszem, hogy folytatnunk kell európai utunkat. Meg kell őriznünk a függetlenségünket a döntéshozatalban, legalábbis amíg az EU teljes jogú tagja nem leszünk – mondta Vučić.

Szerbia még 2009-ben jelentette be csatlakozási kérelmét Brüsszelnek, az erről szóló tárgyalások pedig 2014-ben kezdődtek el. Ám az ország Koszovóval való rendezetlen konfliktusa akadályozza a folyamatot. Eközben az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború felerősítette a szerbek hagyományos oroszbarátságát. Például Aleksandar Vulin belügyminiszter a napokban azt nyilatkozta, hogy Szerbiának át kell gondolnia az EU-s csatlakozással kapcsolatos céljait.  – Az Európa iránti szeretetünket az Oroszország iránti gyűlöletünkkel mérik – mondta az RTS közszolgálati televíziónak. – Ha szereted Európát, gyűlölnöd kell Oroszországot. Nos, én nem akarom gyűlölni Oroszországot – tette hozzá.