Kijárási tilalom jöhet Szerbiában

Kijárási tilalom jöhet Szerbiában

Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletet tart belgrádi hivatalában 2020. március 4-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb szigorításokat javasolt a szerb kormánynak elfogadásra Aleksandar Vucic szerb elnök a koronavírus-járvány megfékezése érdekében: kijárási tilalom vasárnaptól 17 órakor kezdődik és másnap reggel 5-ig tart – írja a VajdaságMa. A délvidéki hírportál idézi az államfő szavait, aki megjegyezte, „nyilvánvaló, hogy nem tudunk elég fegyelmezettek lenni”.

A kormány holnap délelőtti ülésén vitatja meg és várhatóan, fogadja el a javaslatot. Szerb sajtóbeszámolók szerint a betegség terjedése és a betegek számának várható növekedése miatt vasárnaptól a szerbiai nagyvárosokban újabb helyeket, például vásárcsarnokokat tesznek alkalmassá a fertőzöttek fogadására. A Belgrádi Vásár csarnokaiban háromezer ágyat helyeznek el, de hasonlóképpen történik ez majd Nišben és Újvidéken is. A szerb elnök bejelentése szerint a napokban több tucat lélegeztetőgép érkezik majd, elsősorban Kínából.

Vucic elmondta, március 5-étől az országba 317 854 szerbiai állampolgár tért vissza, akik közül sokan nem viselkednek elég felelősségteljesen, és megszegték a 14 illetve 28 napos otthoni karantént. Emiatt jelentősen meg is nőtt a fertőzöttek száma.

Fekete hétvége Európában | Magyar Hang

Meghaladta a háromszázezert a koronavírussal fertőzött emberek száma a világon. Az Egyesült Államokból is riasztó számok jönnek.

A politikus ismételten arra kérte a polgárokat, hogy maradjanak otthon, és hozzátette, amennyiben nem lesznek elég fegyelmezettek, kénytelenek lesznek további megszigorításokat bevezetni. A következő lépés az lehet, hogy a kijárási tilalom már 13 órakor megkezdődik és másnap reggel 7-ig tart. Mint mondta, nem érdekli, ki mit mond, most az emberek életéről van szó, arról, hogy Szerbiában ne következzen be az olaszországi forgatókönyv, ahol szombaton minden eddiginél többen, 793-an vesztették életüket.

A szerbiai nyugdíjasok, illetve a 65 évnél idősebb polgárok holnap hajnali 4 és reggel 7 óra között vásárolhatnak a kijelölt üzletekben. A bejáratnál mindenki kap szájmaszkot, az eladókat pedig ellátták maszkkal és kesztyűkkel is. Az elnök azt ígérte, szerdától, csütörtöktől a gyógyszertárakban lesz elegendő szájmaszk. Mint mondta, csütörtökön legkevesebb 15 millió maszk lesz a gyógyszertárakban.