Kimondta a német bíróság: orosz állami megrendelésre gyilkoltak Berlinben

Kimondta a német bíróság: orosz állami megrendelésre gyilkoltak Berlinben

Annalena Baerbock német külügyminiszter a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri értekezletén Liverpoolban 2021. december 12-én, a találkozó második napján (Fotó: MTI/AP Pool/Olivier Douliery)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német jog és Németország szuverenitásának súlyos megsértése az orosz hatóságok megbízásából Berlinben elkövetett gyilkosság – közölte a német külügyminiszter szerdán, az ügyben hozott ítélet után.

Annalena Baerbock közleményében rámutatott: a berlini ítélőtábla (Kammergericht) az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség álláspontját elfogadva bizonyítottnak találta, hogy a 2019-ben történt bűncselekmény orosz „állami megrendelésre elkövetett gyilkosság” volt. Ezért megbeszélésre a minisztériumba kérették Oroszország berlini nagykövetét, és tájékoztatták arról, hogy nemkívánatos személynek nyilvánították a külképviselet diplomáciai személyzetének két tagját – közölte a miniszter.

A 2019 augusztusában elkövetett gyilkosság áldozata egy csecsen emigráns. Az ítélet szerint az elkövető a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat tisztje, és a bűncselekményt ebben a minőségében követte el. 

Az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt férfi „szó szerint fényes nappal, több lövéssel kivégzett egy embert” – emelte ki az ügyből Annalena Baerbock. A német diplomácia vezetője ismertette, hogy telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akinek megerősítette, hogy Németország „nyílt és őszinte eszmecserét” kíván folytatni Oroszországgal, méghozzá „mindkettőnk érdekében”.

A párbeszédnek „a nemzetközi jog és a kölcsönös tisztelet alapján kell történnie”, és „teljesen világos”, hogy az olyan esetek, mint a berlini gyilkosság, „jelentősen megterhelik” ezt a kapcsolatot – fejtette ki a német külügyminiszter. Hozzátette: a szövetségi kormány mindent megtesz azért, hogy gondoskodjon „az ország biztonságáról és a jogrendszerünk tiszteletben tartásáról”.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Tornike K. néven azonosított 40 éves áldozat csecsen nemzetiségű és georgiai állampolgárságú volt. Az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban a szeparatisták oldalán harcolt. Hazájából 2005-ben Georgiába, 2016-ban pedig Németországba menekült. Az 56 éves elkövető hátulról, közvetlen közelről, kétszer fejbe lőtte egy parkban Berlin Moabit nevű városrészben. A gyilkosság helyszínének közelében fogták el. A nyomozás és a per során végig tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

Moszkva válaszol

Moszkva nem fogja válasz nélkül hagyni, hogy két orosz diplomatát kiutasítottak Berlinből – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő erre reagálva a Telegram-csatornáján. „Berlin barátságtalan fellépése nem marad megfelelő válasz nélkül. A közeljövőben nyilatkozatot teszünk az ügyben” – írta a szóvivő.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke újságíróknak kijelentette, hogy a két orosz diplomatának a Hangosvili-üggyel kapcsolatban történt kiutasítása és a gyilkosság állami megrendelésével kapcsolatos vádak „megnehezítik majd Moszkva és Berlin kapcsolatát”. A képviselő szerint sem a bírósági ítélet, sem a diplomaták kiutasítása nem nevezhető igazságosnak. Szerinte az eljárás politikai indíttatású volt, a bizonyítékokban pedig nagy hiányosságok voltak, ami kétségessé teszi az ítélet objektivitását. Szluckij sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „ezzel a lépéssel megkezdődik az interakció az új összetételű német kabinettel. Zaharovára utalva azt mondta, hogy Oroszország válasza megfelelő és szimmetrikus lesz”.

(MTI)