Kína is gratulált Joe Biden választási sikeréhez

Kína is gratulált Joe Biden választási sikeréhez

Joe Biden amerikai alelnök és Li Ko-csiang jelenleg is hivatalban lévő kínai kormányfő tárgyalásaik előtt Pekingben 2013. december 5-én(Fotó: MTI/EPA/Pool/Andy Wong)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több nagyhatalom után pénteken Kína is gratulált Joe Biden és Kamala Harris demokrata párti elnök- és alelnökjelölt amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez – írja az MTI. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón azt mondta: Kína „tiszteletben tartja az amerikai nép választását. Gratulálunk Joe Bidennek és Kamala Harrisnek”. Hozzátette, hogy a választás végeredményét az amerikai törvények és eljárási rend szerint állapítják meg. Vang hétfőn még óvatosan reagált a demokrata párti politikus győzelméről szóló hírekre, és csak annyit közölt, tudomásul vették, hogy Biden győzelmet hirdetett. Arra, hogy miért nem reagáltak Biden sikerére korábban, a szóvivő azt válaszolta, hogy a nemzetközi szokásnak megfelelően jártak el.

Az amerikai-kínai kapcsolatok az elmúlt időszakban egyre feszültebbé váltak egyebek mellett a kétoldalú kereskedelmet, a koronavírus-kezelését, Hongkong autonómiáját, Tajvan státusát, valamint emberi jogi kérdéseket illető szóváltások és intézkedések mentén. A Global Times című kínai lap egy minapi vezércikkében az amerikai-kínai kapcsolatok további alakulásáról írva hangsúlyozta: Kínának nem szabad illúziókat dédelgetnie arról, hogy Biden megválasztása enyhülést hozna, ugyanakkor nem szabad feladnia a kapcsolatok javításába vetett hitet sem. A cikk szerzője rámutatott: Donald Trump, a hivatalban lévő amerikai elnök a választási kampánya részeként nyomást gyakorolt Kínára, „buborékokat” kialakítva a kétoldalú kapcsolatokban. Biden megválasztásával lehetőség nyílik ezeknek a „buborékoknak” a felszámolására.

Trump egyébként egy korábban lapunk által is ismertetett, néhány nappal az új elnök beiktatása előtt életbe lépő rendelete szerint megtiltotta az amerikai beruházásokat a kínai hadsereggel kapcsolatban álló kínai cégekbe.

Noha a november 3-i elnökválasztása végleges eredmény még továbbra is várat magára, a washingtoni belbiztonsági minisztérium (DHS) véleményét idézve a The New York Times arról írt, a mostani voksolás volt az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása, és semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy akár csak egyetlen választási rendszer meghibásodott vagy illetéktelenek fértek hozzá. Az amerikai szaktárca kiber- és infrastruktúra-biztonsági ügynöksége által helyi idő szerint csütörtökön kiadott közlemény ellentmond annak, amit Donald Trump hivatalban lévő elnök állított a voksolás óta többször is, hogy a választáson óriási visszaélések történtek, és szavazatokat vettek el tőle, és ha az illegálisan leadott voksokat nem számítják be, akkor ő nyeri a választást.

Csütörtökön, nem sokkal a DHS közleményének közzététele előtt Trump a Twitteren azt állította, hogy egy szavazógép országszerte 2,7 millió olyan szavazatot semmisített meg, amelyet őrá adtak le. Trump állítását a közösségi portál azonnal megjelölte félrevezető információként. Az MTI által is idézett elnök állítása egy michigani, megyei szoftverhibára vonatkozott, ahol számolási hibát találtak, de kiderült, hogy emberi hibáról volt szó, amelyet időben észrevettek, és korrigáltak.

Benjamin Hovland, az Egyesült Államok választásokat segítő bizottságának vezetője elmondta, hogy azért adták ki a közleményt, mert rengeteg „a választási csalásra vonatkozó alaptalan állítás, amelyre fikarcnyi bizonyítékot sem láttunk”. – A politikailag motivált retorika és az alaptalan állítások miatt a választási tisztviselők zaklatásnak és fenyegetésnek vannak kitéve – húzta alá Hovland, aki szerint az Egyesült Államok külföldi ellenségei pontosan azt akarják, hogy a választópolgárok elveszítsék a demokráciába vetett hitüket.

A The New York Times emlékeztetett, hogy a választást lebonyolító tisztviselők is országszerte arról számoltak be, hogy a választás rendben és simán zajlott, egyetlen államban sem tapasztaltak rendszerszintű csalást, sem külföldi beavatkozást a választási infrastruktúrába, és csak olyan, kisebb hardverproblémákat tapasztaltak, amelyek minden választáson megesnek.

A szavazatszámlálás jelenlegi állása szerint Joe Biden demokrata párti jelöltre 5 millióval többen szavaztak, mint a hivatalban lévő elnökre, és a hivatalosan elnököt választó elektori kollégiumban is megvan a megválasztáshoz szükséges többsége.