Kínai-indiai összecsapás a Himaláján

Kínai-indiai összecsapás a Himaláján

A Himalája. Képünk csak illusztráció (Fotó: Jeremy Bezanger / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Indiai és kínai katonák csaptak össze a két ország vitatott himalájai határszakasza mentén. Az indiai védelmi minisztérium közleménye szerint a szemben álló felek csak kisebb sérüléseket szenvedtek. Ez volt az első katonai összecsapás a két atomhatalom között két év óta.

Az incidens még múlt pénteken történt India északkeleti Tawang régiójában, de csak most hozták nyilvánosságra. A kér ország közötti 3379 kilométeres vitatott határszakasz régóta feszültséget gerjeszt Peking és Új-Delhi között. 2020-ban is nyílt összecsapásig eszkalálódott az összetűzés, amiben legalább húsz indiai és négy kínai katona meghalt.

Az indiai védelmi miniszter kedden képviselők előtt beszélve bejelentette, hogy a kínai hadsereg katonái „egyoldalúan megpróbálták megváltoztatni a status quót azzal, hogy átlépték a két fél által ellenőrzött területek határát. Erre válaszol az indiai hadsereg katonái közelebbről meg nem nevezett fizikai összecsapásba bocsátkoztak velük, aminek hatására a kínaiak visszavonultak. A két fél parancsnokai azonnal találkoztak egymással, hogy véget vessenek a békétlenségnek. 

Címkék: határvédelem, Kína, India