Kitiltották a palesztinpárti tüntetőket a londoni háborús emlékmű környékéről

Kitiltották a palesztinpárti tüntetőket a londoni háborús emlékmű környékéről

A palesztinok mellett tüntetnek London belvárosában 2023. október 21-én. (MTI/AP/David Cliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezárja a rendőrség a palesztinpárti tüntetők elől a háborús halottak emlékére rendezett hétvégi megemlékezések helyszíneit London központjában – írja az MTI.

A Scotland Yard péntek esti figyelmeztetése szerint azonnal őrizetbe veszik a szombatra tervezett újabb palesztinpárti tüntetés résztvevői közül mindazokat, akik ezeken a helyszíneken – mindenekelőtt a háborúk katonaáldozatainak londoni emlékműve, a kormányzati negyed közepén emelkedő Cenotaph környékén – próbálnak gyülekezni. A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozásul eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira.

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak. A palesztinpárti tüntetések szervezői most szombatra is nagyszabású megmozdulást terveznek, annak ellenére, hogy a Scotland Yard kérte ennek a demonstrációnak az elhalasztását.

November 11-én, az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulóján ugyanis az évszázados hagyománynak megfelelően országszerte jelképes néma főhajtással emlékeznek meg a háborúk áldozatairól. Másnap III. Károly király, Rishi Sunak miniszterelnök és számos más vezető közéleti személyiség koszorút helyez el a Cenotaph tövében, ezután a brit fegyveres erők több ezer veteránja tart felvonulást. Az eddigi palesztinpárti tüntetéseken a menet minden alkalommal ugyanerre a helyszínre érkezett, a Scotland Yard azonban pénteken közölte, hogy a hétvégére kitiltotta az emlékmű szélesebb környékéről a demonstráció résztvevőit.

A tájékoztatás szerint szombaton 1850, vasárnap 1375 rendőr biztosítja a megemlékező rendezvényeket; ez a szokásos létszám kétszerese. A szombati palesztinpárti tüntetés szervezői folyamatosan hangsúlyozzák, hogy tiszteletben tartják a megemlékező rendezvényeket, és a menet ezúttal messze elkerüli a belvárosi kormányzati negyedet, ehelyett a Temze túloldalán lévő amerikai nagykövetség elé vonul. A londoni rendőrség azonban péntek esti felhívásában közölte, hogy az amerikai és az izraeli nagykövetség körül is lezár bizonyos utcákat. A rendőrségre igen erőteljes nyomás nehezedett a szombati palesztinpárti tüntetések betiltása végett, Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka azonban az elmúlt napokban többször is kijelentette, hogy ennek jogi küszöbe „rendkívül magas”.

Suella Braverman belügyminiszter a The Times című konzervatív brit napilap csütörtöki kiadásában megjelent írásában úgy fogalmazott: ez az álláspont „azt az érzetet kelti”, hogy a rendőrségi vezetők „kivételeznek” a palesztinpárti tüntetőkkel, és „jórészt szemet hunynak”, amikor „a palesztinpárti népség” tanúsít agresszív, törvénysértő magatartást. A cikkből hatalmas belpolitikai vihar támadt, péntekre kiderült ugyanis, hogy Braverman – a nyilvános miniszteri megnyilvánulásokat szabályozó protokollal ellentétesen – figyelmen kívül hagyta azokat a változtatásokat, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kért a cikkben az írás megjelenése előtt. Rishi Sunak miniszterelnökre mind erősebb nyomás nehezedik a belügyminiszter menesztése végett, de Sunak egyelőre csak annyit közölt, hogy maradéktalanul bízik a belügyi tárca vezetőjében.