Kizárták az olimpiáról a saját versenyzőjüket elrabolni próbáló belarusz edzőket

Kizárták az olimpiáról a saját versenyzőjüket elrabolni próbáló belarusz edzőket

Kriszcina Cimanovszkaja a reptéren (Fotó: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

 

A NOB megvonta a két fehérorosz edző akkreditációját, és eltávolította őket az olimpiai faluból, akik pár napja megpróbálták akarata ellenére hazatérésre kényszeríteni Kriszcina Cimanouszkaja futónőt, amiért ő kritizálta a sportszakmai döntéseiket, írja a 444.

Mint lapunk is beszámolt róla, miután a futónő nyilvánosan kritizálta a csapatvezetést, az egyik edző egy hangfelvétel tanúsága szerint konkrétan azzal fenyegette meg, hogy „öngyilkos lehet”. Ezután a sportoló segítséget kért és kapott, több ország is menedékjogot ajánlott neki. Végül Ausztria érintésével Lengyelországba távozott.

Férje is el tudott menekülni Fehéroroszországból, Ukrajna felé. Viszont ez utóbbi ország sem biztonságos a belarusz ellenzékiek számára: Kijevben Vitalij Sisov fehérorosz aktivista holttestére bukkantak felakasztva, miután elment futni, és sosem tért vissza. A rendőrség öngyilkosságnak álcázott gyilkosság miatt nyomoz.