Komoly lázadás volt pártjában Boris Johnson ellen

Komoly lázadás volt pártjában Boris Johnson ellen

Boris Johnson a Chatham House 2017. október végi londoni konferenciáján (Fotó: Chatham House/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányzó brit Konzervatív Párt frakciójának hosszú ideje nem tapasztalt méretű lázadása közepette hagyta jóvá kedd este a londoni alsóház az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedéseket.

A 361 fős kormánypárti frakciócsoporton belül a legnagyobb ellenállásba az az előírás ütközött, amelynek alapján szerdától oltási igazolást vagy negatív koronavírus-tesztet kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre. Az alsóház ezt 369-126 arányban, vagyis 243 fős többséggel fogadta el. Az intézkedés azonban csak az új előírást támogató legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt voksaival ment át, mivel 99 konzervatív párti képviselő a kormány ellen szavazott, és a konzervatívoknak ennél kisebb többségük van az alsóházban.

Ez volt az eddigi legnagyobb lázadás a kormánypárti frakcióban azóta, hogy Boris Johnson miniszterelnök a 2019-es választási győzelem után, 80 fős alsóházi többséggel a háta mögött hivatalba lépett. Ugyancsak jelentős kormánypárti ellenállás mellett, 63 tory képviselő ellenszavazatával fogadta el a ház azt az előírást, amelynek alapján jövő tavaszig a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) minden olyan dolgozóját kötelezően be kell oltani a koronavírus ellen, aki közvetlenül érintkezik páciensekkel.

A kedd esti szavazást megelőző hatórás vitában a kormánnyal szembeforduló konzervatív képviselők közül többen is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az oltási igazolások kötelezővé tétele az emberi szabadságjogok elleni támadás, ráadásul alkalmatlan a rendkívül fertőző omikron koronavírus-változat terjedésének megakadályozására.

Nem tett jót a kormányzati előírás támogatottságának az sem, hogy egybehangzó minapi sajtóértesülések szerint éppen egy éve, az akkori szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban. Boris Johnson többször is határozottan cáfolta, hogy a Downing Street-i stáb bármilyen akkori előírást megsértett volna, de a partiról szóló értesülések azóta is makacsul tartják magukat.

A kedden komoly kormánypárti lázadás közepette megszavazott, szerdától érvénybe lépő előírás alapján a 18 éven felülieknek oltási igazolást vagy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-gyorstesztet kell felmutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek éjszakai szórakozóhelyekre vagy nagy tömegeket vonzó rendezvényekre. Ez a szabály a zárt belső terű, több mint 500 főt befogadó, ülések nélküli közösségi intézményekre, valamint a négyezer főt meghaladó kapacitású, ugyancsak ülések nélküli kültéri rendezvényhelyszínekre érvényes, illetve bármely olyan közösségi rendezvényközpontra, amely tízezernél több látogató fogadására alkalmas.

Az oltási igazolás a koronavírus elleni vakcina két beadott dózisa esetén is beszerezhető. Sajid Javid egészségügyi miniszter azonban a keddi parlamenti vitában jelezte: nem kizárt, hogy ha a lakosság többsége megkapta a harmadik, hatáserősítő dózist, az oltási igazolás érvényességéhez három vakcinaadag lesz szükséges.

(MTI)