Koronavírus: az olasz elhunytak 99 százaléka más betegségben is szenvedett

Koronavírus: az olasz elhunytak 99 százaléka más betegségben is szenvedett

Védőruhát viselő egészségügyi alkalmazott fertőtlenítést végez a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a pisai ferde torony közelében (Fotó: MTI/EPA-APA/Fabio Muzzi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olaszországban az új koronavírusban elhunytak 99 százaléka más betegségben is szenvedett, mielőtt elkapta volna a fertőzést – adja hírül a La Stampa olasz lapra hivatkozva a Bloomberg. Az olasz halálozási ráta jelenleg kiemelkedően magas, a fertőzöttek nyolc százaléka hunyt el, ami jóval több más országok átlagánál. Az olasz Egészségügyi Intézet a koronavírusos halálesetek 18 százalékát vizsgálta meg, és mindössze három olyan pácienst talált, akinek nem volt más betegsége korábban.

A betegek csaknem fele legalább háromféle, 25-25 százalékuk pedig egy vagy kétféle egyéb betegségben szenvedett, mielőtt elkapta volna a fertőzést. Mintegy 75 százalékuk esetében magas vérnyomást, 35 százalékuknál cukorbetegséget és egyharmaduknál valamilyen szívbetegséget állapítottak meg korábban. 

A fertőzöttek medián életkora 63 év – ennél az értéknél a fertőzöttek fele fiatalabb, a másik fele pedig idősebb –, de az elhunytak átlagéletkora 79,5 év. Érdekesség még, hogy március 17-iki adatok szerint a negyven év alatti áldozatok mind férfiak voltak. 

Már több a halott Olaszországban, mint Kínában | Magyar Hang

A legfrissebb adatok szerint Olaszországban már több mint 41 ezer fertőzöttet tartanak számon, és 3405-en haltak mg, vagyis többen mint Kínában. A fertőzöttek valóságos száma jóval több lehet, a GIMBE Alapítvány szerint a vírust mintegy százezren kaphatták el. Ez esetben viszont a valós halálozási ráta két százalék körül lehet, ami nagyjából megfelel a globális átlagnak.