Koronavírus: Belgium megváltoztatta hazánk utazási besorolását

Koronavírus: Belgium megváltoztatta hazánk utazási besorolását

Hogyan akadályozzuk meg a koronavírus terjedését? Figyelmeztető tábla Brüsszelben )Fotó: Arató László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány szempontjából magas kockázatú, piros besorolású országgá nyilvánította Magyarországot Belgium, ami a belga külügyminisztérium honlapján kedden közzétett információk szerint azt jelenti, hogy tilos a nem alapvető fontosságú utazás Magyarországra – adja hírül az MTI, amely azt is hozzáteszi, hogy járványügyi szempontból a magas kockázatú országok listáján van Magyarország.

Az Euronews is azt írja, hogy a belga külügyminisztérium honlapján megváltoztatták Magyarország besorolását, és a piros jelű országok, területek közé került. Ez azt jelenti, hogy vagy tilos oda utazni, vagy nem lehetséges az utazás belga állampolgárok számára. Magyarország esetében egyértelmű – írja a portál –, hogy a kormány intézkedése, az ország lezárása miatt változott a besorolás.

A Euronews szerint ez onnan is kiderül, hogy a belga külügy oldalán részletezik a különböző területekről visszatérőket fogadó járványügyi intézkedéseket, eszerint is három kategória van: a piros területekről hazatérőknek kötelező a karantén és a teszt, a narancssárga területekről hazatérőknek ajánlott. A zöld területekről hazautazóknak egyik sem kötelező. Ugyanakkor Magyarországnak továbbra sincs olyan része, ami akár a piros, akár a narancssárga besorolásba esne ebből a szempontból – állítja a portál.

Azaz Magyarország járványügyi szempontból nem került a magas kockázatú országok közé, és a Magyarországról érkezők nem kötelesek karanténba vonulni, állampolgárságtól függetlenül. Viszont a Belgiumból hazatérő magyarokra érvényes otthon a hatósági karantén kötelezettsége, amit két, Magyarországon, legalább 48 óra különbséggel elvégzett, negatív eredményű teszttel válthatnak ki.

Az MTI tudósítása szerint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kedden javított Belgium járványügyi besorolásán. Világos narancssárga, azaz járványügyi szempontból kockázatos, de a fertőzöttséget tekintve kevésbé súlyos országok közé sorolta az országot. A szeptember elsejétől érvényes besorolás oka, hogy a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma 60 alá csökkent, 56,1-re mérséklődött a mintegy 11,5 millió lakosú országban.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet kedden közzétett jelentése szerint továbbra is lefelé tart a fertőzési mutató Belgiumban. A múlt hét folyamán átlagosan 431 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye, ami 12 százalékos csökkenést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest. A kórházba szállítottak száma 41 százalékkal, átlagosan napi 14,4-re esett vissza. Jelenleg 243 az ápoltak száma, közülük 71-en részesülnek intenzív ellátásban. Mindkét mutató jelentős csökkenést mutat. A betegségben elhunytak átlagos napi száma 4 volt, ami 44 százalékkal marad el az előző hét adataitól. Ez idáig 9895-en váltak a járvány áldozatául, valamint megjelenése óta 85 236 fertőzöttet jegyeztek fel Belgiumban.