Koronavírus: Belgrádban újra rendkívüli helyzetet hirdettek

Koronavírus: Belgrádban újra rendkívüli helyzetet hirdettek

Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletet tart belgrádi hivatalában 2020. március 4-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön 359-cel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában, emiatt rendkívüli helyzetet hirdettek a fővárosban. Zoran Radojicic polgármester a belgrádi válságtörzs javaslatára döntött így, az intézkedés pedig azonnali hatályú.

Zárt helyiségekben egyelőre maximum száz fő tartózkodhat, és tartani kell a másfél méteres távolságot, míg nyílt területen ötszáz fős ez a korlátozás. Továbbá este 11-től reggel 6-ig zárva lesznek azok a szórakozóhelyek, ahol nincs terasz vagy kerthelyiség. Az arcmaszk ellenőrzését is szigorúbban ellenőrzik hétfőtől, és büntetéssel fenyegetik azokat, akik nem veszik fel. Aleksandar Vucic államfő csütörtökön arról beszélt, öt-hatezer dináros, azaz 15-18 ezres büntetésre számíthat az, aki a tömegközlekedési eszközökön vagy bevásárlóközpontokban nem veszi fel a maszkot. Bezárják a kollégiumokat is, az államfő pedig elmondása szerint legszívesebben karantént hirdetne egész Belgrádban, de egyelőre nem teszi. Radojicic szerint erre jelenleg nincs szükség.

A rendkívüli helyzetet egyelőre két hétre vezetik be. Goran Vesic alpolgármester a fertőzések kapcsán elmondta, azok leginkább az éjszakai szórakozóhelyekhez és partikhoz köthetők.

Az eddigi fertőzöttek száma 15 195 Szerbiában, a fertőzésbe pedig 287-en haltak bele. Az új esetek száma május végén volt a legalacsonyabb, június 1-jén egyenesen 18 volt, aztán meredeken emelkedni kezdett. Július 1-jén 272 új fertőzöttet találtak, június 30-án pedig 276-ot. A korábbi legjelentősebb nap április 16-a volt az aznapi 445 fertőzöttel. Július 2-án 1996 aktív esetet tartottak számon.

A szerb-magyar határ volt az, amelynél a korlátozásokat az elsők között oldották fel, május végétől lett szabadon átjárható. Az Európai Unió a héten azt kérte Magyarországtól, nyissa meg a határait 15 nem uniós ország előtt, de ezt a kormány nem fogadta el, kizárólag Szerbiából fogadunk jelenleg nem EU-s állampolgárokat.