Koronavírusos a lengyel elnök

Koronavírusos a lengyel elnök

Andrzej Duda lengyel elnök 2021. december 20-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pozitív lett Andrzej Duda koronavírus-tesztje, a lengyel elnök decemberben kapta meg a koronavírus elleni oltás harmadik adagját. Nincsenek súlyos tünetei, de karanténba került és orvosi ellenőrzés alatt áll – közölte szerdán Pawel Szrot, a varsói elnöki hivatal főnöke.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerdai sajtóértekezletén elmondta: Lengyelországban feltehetőleg január végén érnek csúcspontjukra az omikron variáns okozta fertőződések. Egy várható újabb járványhullámra készülve jelentősen növelni fogják a kórházi kapacitásokat.

Szerdán a hatóságok mintegy 17 200 új fertőzésről számoltak be a közel 38 millió lakosú országban, ez heti összehasonlításban mintegy 10 százalékos növekedést jelent. A miniszter szerint ez a karácsonyi ünnepek alatt végzett tesztek számával összefüggő „anomáliaként” is értelmezhető, hiszen egy hete az egészségügyi tárca még a koronavírus-fertőzések számának csökkenéséről számolt be. Amennyiben beigazolódna, hogy trendváltás következett be, a kormány a járványügyi intézkedések szigorításáról hozhat intézkedést.

Lengyelországban utoljára december 15-én szigorítottak az intézkedéseken: ennek értelmében a szolgáltatásokat egyszerre kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe, mint korábban, az általános és középiskolákban pedig ezen a héten kötelező a távoktatás.

(MTI)