Koszovó elismertetése lesz Trump nagy külpolitikai dobása?

Koszovó elismertetése lesz Trump nagy külpolitikai dobása?

Koszovói zászló leng a sírkövek felett a koszovói albán mártírok emlékművének avatóünnepségén Marinában 2018. október 5-én. A településen az 1998-1999-es koszovói háborúban elesett 157 mártírnak állítottak emléket (Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett Belgrádba Richard Grenell, az Egyesült Államok különleges elnöki megbízottja, aki azért felelős, hogy Belgrád és Pristina között közvetítsen. A belgrádi Srpski Telegraf szerint a diplomata a koszovói kérdés mielőbbi megoldását fogja sürgetni, emellett egy nemzetközi konferenciát is akarnak az 1995-ös daytoni konferencia mintájára, ami annak idején lezárta a boszniai és horvátországi háborút.

A lap szerint Grenell javaslata ugyan nem tartalmaz konkrét dátumokat, azonban számos olyan kérdést magába foglal, amelyeket rendezni kell. Ilyen például a Pristina által Szerbia ellen bevezetett büntetővámok eltörlése, a tárgyalások felgyorsítása, a határvonalak korrekciója, Észak-Koszovó Szerbiához csatolása, az amerikai beruházások érkezése, a Belgrád és Pristina közötti kereskedelem ösztönzése, valamint az uniós integráció felgyorsítása. Vagyis az Egyesült Államok akár Koszovó felosztásába is belemenne, hogy Szerbia végre elismerje Koszovó függetlenségét (az ország déli tartománya 2008-ban kiáltotta ki egyoldalúan a függetlenségét).

Koszovót felosztani nem kell félnetek jó lesz | Magyar Hang

Szakértői körökben gyakran hangoztatják, hogy Donald Trump amerikai elnök – ellensúlyozandó eddigi kudarcos külpolitikáját – elnöki mandátumának utolsó évében valamiféle nagy dobásra készül. Korábban sokan arra számítottak, hogy ez a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése lesz, azonban Washington és Phenjan viszonyának megromlásával mindez esélytelennek látszik – legalább is ebben az évben.

Ugyancsak sokan számítottak arra, hogy Trump az úgynevezett „évszázad üzletével” írná be magát a történelemkönyvekbe, vagyis az Izrael és Palesztina közti megállapodás tető alá hozásával. A lassan egy éve tartó izraeli politikai válság, továbbá a felek rugalmatlansága azonban ezt is lehetetlenné tette.

Így Szerbiában abban bíznak, hogy az Egyesült Államok most nyomást gyakorol Pristinára, hogy fogadja el Szerbia nem hivatalos rendezési ajánlatát, ami a tartomány felosztását vagy a területcserét jelenti, amiért cserébe Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét.