Trump a legfelsőbb bírósághoz fellebbez, hogy indulhasson az előválasztáson

Trump a legfelsőbb bírósághoz fellebbez, hogy indulhasson az előválasztáson

Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én. (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beadta fellebbezését az amerikai legfelsőbb bíróságra Donald Trump volt elnök, hogy indulhasson a republikánus előválasztáson Coloradóban. A demokrata vezetésű államban a helyi legfelsőbb bíróság december 19-én döntött úgy 4-3 arányban, hogy Trump már a helyi előválasztáson sem indulhat el. Az indoklás szerint azzal, hogy hamis állításokat terjesztett az elnökválasztás eredményéről, és arra bátorította a híveit, hogy vonuljanak fel a Capitoliumra, és akadályozzák meg a szavazás hitelesítését, államcsínyre buzdított. A Capitolium 2021. januári ostromában játszott szerepével az ítélet szerint Trump kimeríti a zendülés fogalmát, a 14. alkotmánymódosítás alapján pedig ebben az esetben ki kell zárni az indulásból – indokoltak a bírák. Az ítélet szerint Colorado államban Trump nevét le kell venni a márciusban esedékes republikánus előválasztás szavazólapjairól.

A Trump fellebbezésében foglaltak szerint a coloradói legfelsőbb bíróság ítéletével alkotmányellenes módon több millió szavazót foszt meg a választás lehetőségétől. „Ez az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy a bíróság megakadályozza a választókat abban, hogy az egyik nagy párt vezető elnökjelöltjére szavazzanak” – áll a beadványban. Nem csak Colorado a tét: a coloradói precedensre is hivatkozva más szövetségi államokban is születhet hasonló döntés. Maine-ben ez már meg is történt, bár ott a helyi választási hatóság döntése még nem hatályos, miután azt is bíróságon támadták meg.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 6-3 arányban konzervatív többséggel bír, három bírót egyenesen Trump nevezett ki, így ott a volt elnöknek ott jó esélyei lehetnek – emlékeztet a 444.hu. Trump kampánya intenzíven épít az ellene folyó bírósági eljárásokra és az áldozatszerepre, ami hatékonyan mozgósíthatja híveit.

Címkék: Trump, fellebbezés