Lavrov: Moszkva kész tárgyalni, ha Ukrajna leteszi a fegyvert

Lavrov: Moszkva kész tárgyalni, ha Ukrajna leteszi a fegyvert

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (k) beszédet mond az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma plenáris ülésén Moszkvában 2022. január 26-án (Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország nem tudja demokratikusnak elismerni Ukrajna kormányát, amely a saját népét elnyomja, illetve a népirtás módszereit alkalmazza – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatóján az orosz állam fenntartásában működő RT beszámolója szerint.

A portál cikke szerint Lavrov arról biztosított mindenkit, hogy senki sem akarja Ukrajnát elfoglalni. A katonai operáció célja lefegyverzés és a „nácitlanítás”. Oroszország kész tárgyalni, amint az ukrán hadsereg leteszi a fegyvert – jelentette ki.

A MTI szerint Lavrov azt követően állt a sajtó elé, hogy fogadta a luhanszki és a donyecki „népköztársaság” diplomáciai tárcájának vezetőjét. A beszámoló szerint továbbra is támogatják a donyecki és a luhanszki népköztársaságot, hogy megerősítsék függetlenségüket, hogy biztosítsák jogaikat, mindenekelőtt azt a jogot, hogy a saját földjükön éljenek, és joguk legyen a Donyec-medence kulturális, nyelvi és egyéb hagyományaira, amelyek évszázadok alatt alakultak ki, és amelyeket az ukrán rezsim most megpróbál aláásni – mondta Lavrov.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként pénteken telefonon egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és ugyancsak arról beszélt, hogy Oroszország hajlandó magas szintű tárgyalásokat folytatni Ukrajnával.

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közreadott közlemény szerint Putyin azt mondta: „az Egyesült Államok és a NATO hosszú ideje figyelmen kívül hagyta Oroszország jogos biztonsági aggályait, több alkalommal megszegték ígéreteiket, és folytatták a terjeszkedést keleti irányba”.

A kínai külügyminisztérium egyébként pénteken ismét a szankciók alkalmazása ellen emelt szót az ukrajnai helyzet kapcsán, és továbbra sem tekinti az előző nap megindított orosz hadműveletet inváziónak.

A háborúról szóló folyamatos tudósításunkat ITT olvashatja el.