Lavrov elmondta, mi a feltétele Putyin és Zelenkszij találkozójának

Lavrov elmondta, mi a feltétele Putyin és Zelenkszij találkozójának

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (k) beszédet mond az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma plenáris ülésén Moszkvában 2022. január 26-án (Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök akkor találkozhat, ha közeledik a két fél álláspontja a kulcsfontosságú kérdéseket illetően – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szerb sajtónak hétfőn Moszkvában. Az MTI tájékoztatása szerint a külügyminiszter azt mondta, az elhamarkodott találkozó kontraproduktív lenne.

Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy az orosz-ukrán tárgyalások kedden Isztambulban folytatódnak. – Nemcsak látszatmegegyezés kell, mint amilyet Minszkben kötöttek, hanem eredmények kellenek – hangsúlyozta, megjegyezve: Moszkva legfontosabb célja az, hogy abbamaradjon az öldöklés Donbaszban, amiről a nyugati nyilvánosság hallgat, és nem emelt szót akkor, amikor több ezer civil halt meg a bombázások következtében. – Ukrajna demilitarizációja és nácitlanítása a legfontosabb eleme a vágyott megegyezésnek – mondta az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov szerint az ukrán hadseregben szolgáló önkéntesek között sokan nyíltan náci elképzeléseket vallanak, ez pedig az európai értékrend szerint elfogadhatatlan.

Putyin jelentést vár

Az orosz-ukrán válság Európai Unióra gyakorolt hatásait érintő moszkvai hír, hogy Vlagyimir Putyin március 31-ig várja a kormány, az orosz jegybank és a Gazprom gázvállalat jelentését arról, hogy miként megvalósítható az áttérés a rubelelszámolásra az Oroszországgal szemben barátságtalan országokba irányuló gázszállításban – az erről szóló államfői utasítás hétfőn jelent meg a Kreml honlapján. – Az orosz kormány közösen a Bank Rossziival és a Gazprom nyílt részvénytársasággal együtt hajtsa végre intézkedések együttesét annak érdekében, hogy az Európai Unióba és más, az orosz állampolgárokkal és orosz jogi személyekkel szemben korlátozó intézkedéseket bevezető országokba irányuló földgázszállítások fizetőeszközét orosz rubelre váltsák át – áll a dokumentumban.

Az elnök az erről szóló jelentést csütörtökre várja, majd ezt követően havonta számít hasonló beszámolóra a rendeletével kapcsolatban. A végrehajtásért Mihail Misusztyin miniszterelnök, Elvira Nabiullina jegybankelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezetője felelős. Az orosz kormánynak csütörtökig kell jóváhagynia a Gazprom hatályos gázszállítási szerződéseinek módosítására vonatkozó irányelvet, amelynek értelemben a gázszállítási szerződések fizetőeszközét orosz rubelre kell módosítani. Mindezt a megállapodásokban meghatározott szállítási mennyiségek, árak és árképzési elvek fenntartása mellett. Ezen túlmenően a központi banknak a kormánnyal közösen, ugyancsak csütörtökig, biztosítania kell a gázszállításokért rubelben történő fizetés lehetőségét, beleértve az orosz rubel beszerzését az energiaforrások vásárlói által az orosz devizapiacon. 

(MTI)