Leköpdösik a határon a román egészségügyi alkalmazottakat a karanténba küldött hazatérők

Leköpdösik a határon a román egészségügyi alkalmazottakat a karanténba küldött hazatérők

A nagylaki autópálya határátkelő (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többórás torlódás alakult ki az elmúlt hétvégén a román határátkelőkön a hazalátogató vendégmunkások és a járványügyi intézkedések miatt, hétfőre azonban szinte mindenütt egy óra alá csökkent a várakozási idő. A román határrendészet hétfői közleménye szerint Magyarország felől több mint 110 ezren léptek be az országba vasárnap, ami 250 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos (szombati) napjához képest. A román média szerint esetenként öt-hat órát is kellett várakozniuk a belépésre jelentkező utasoknak, sok esetben pedig a beoltatlanok hátráltatták az ügyintézést, azon méltatlankodva, hogy szülőhazájukba karácsonyra hazatérve karanténba kell vonulniuk.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy a hétvégén 16 ezer, Romániába belépő beoltatlan embert küldtek karanténba. A tárcavezető ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy az érintettek a közegészségügyi hatóság (DSP) szolgálatot teljesítő alkalmazottain töltik ki mérgüket. Az Arad megyei DSP-nek a Csanádpalota-Nagylak II. autópályaátkelőnél dolgozó orvosa szerint munkatársai folyamatos gyalázkodásnak vannak kitéve, és olyan esetek is előfordultak, amikor leköpdösték őket. – Az embereknek meg kell érteniük, hogy Romániába hazatérve is ugyanolyan szabályokat kell betartaniuk, mint azokban az országokban, ahol dolgoznak vagy amelyeket meglátogatnak az Európai Unióban - mutatott rá a román egészségügyi miniszter.

A román határrendészet honlapján elérhető adatok szerint hétfőn délben már az ország egyetlen határátkelőjén sem haladta meg az egy órát a várakozási idő a belépő oldalon. A román média azonban a korábbi évek tapasztalatai szerint azt jósolta: a hétvégi roham lecsengése után a karácsonyt megelőző 24-48 órában újabb torlódást okozhatnak a határátkelőkön a külföldön dolgozó román vendégmunkások.

(MTI)

Címkék: Románia, COVID–19