Lengyel elnök: Félek, ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, Lengyelország felé fordul

Lengyel elnök: Félek, ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, Lengyelország felé fordul

Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje felesége, Agata Kornhauser-Duda és lánya, Kinga Duda társaságában egy szavazóhelyiségben a lengyel elnökválasztás második fordulójában Krakkóban 2020. július 12-én (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lehetséges lengyel MIG29-eseket Ukrajnába küldeni, és egy repüléstilalmi zóna bevezetése a harmadik világháború kezdetét jelentené – mondta Andrzej Duda lengyel elnök a BBC-nek adott interjújában. Bár szerinte Oroszország nagyon nehéz helyzetbe került, a lengyel államfő arról is beszélt: komolyan aggódik, hogy ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, a figyelme egy esetleges lengyelországi invázió felé fordul. 

Ha repülőgépeket szállítanának Ukrajnába, azzal kiválthatnák a NATO-szövetségesek neheztelését, ezzel nehéz helyzetbe hozva NATO-t – mondt a brit közszolgálati médiának adott interjújában Andrzej Duda lengyel államfő. – A repülőgépek szálítása vagy az ukrán légtér védelmére tett kísérletek az orosz légierő ellen szigorúan katonai döntést jelentenek, és komoly döntést, hiszen ez azt jelenti, hogy NATO-gépeket kellene küldeni az ukrán légtérbe, ami a NATO és Oroszország légiereje közötti konfrontációt jelentene, vagyis a harmadik világháború nyitányát – fogalmazott Lengyelország elnöke.

Arról, hogy mi a repüléstilalmi övezet, amelynek bevezetését korábban többször kérte a NATO-tól Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, és milyen következményekkel járhat, korábban a Telex közölt részletes cikket. Arról pedig, hogy milyen fejlemények történtek azzal kapcsolatban, hogy Lengyelország felajnálotta MIG29-es repülőgépeit Ukrajnának, a Portfolio készített összefoglalót. 

A lengyel elnök a BBC-nek adott interjúban elmondta azt is: attól tart, hogy ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, akkor a figyelme egy potenciális lengyelországi invázió felé fordulhat, de azt is hozzátette: úgy hisze, hogy a NATO-szövetségesek megvédenék őket, ha ez megtörténne. Az elnök idézte Lengyelország korábbi elnökét, Lech Kaczyńskit, aki a 2008-as grúziai orosz bevonulás után úgy fogalmazott: "Ma Grúzia, holnap talán Ukrajna, aztán a balti államok, és utána Lengyelország ideje következhet el" 

– Nem akarunk Oroszország befolyási övezetébe tartozni. Kirángattuk magunkat onnan, és nem akarunk visszakerülni – mondta Andrzej Duda – Olyan államba születtem, mely nem volt teljesen szuverén és szabad. Amikor valaki az orosz szocializmusról vagy kommunizmusról beszél,  borzongás fut végig  gerincen. Soha többé nem akarunk itt szovjet katonákat látni, soha többé nem akarunk itt orosz befolyási övezetet. Ellenkezne a törvényeinkkel és elpusztítana minket, mint nemzetet. Ez a hagyományaink lerombolása – fogalmazott Lengyelország elnöke a The Guardian összefoglalója szerint.

Az MTI összefoglalója szerint a lengyel államfő arról is beszélt az interjúban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök politikailag már elvesztette az ukrajnai háborút, és katonailag sem áll nyerésre. Úgy fogalmazott: az ukrajnai orosz invázió a második világháború óta nem látott méretű hadművelet, és az orosz haderő elsöprő túlerőben van, jelenleg mégsem képes győzelmet aratni.

Arra a kérdésre, hogy Putyin elszánhatja-e magát vegyi fegyverek bevetésére, ahogy attól egyes nyugati szakértők tartanak, Duda azt mondta: az orosz elnök "bármit bevethet", mert nagyon nehéz helyzetbe került.
Arra a felvetésre, hogy tömegpusztító fegyverek bevetése esetén a NATO-nak be kellene-e avatkoznia, a lengyel elnök kitérően azt mondta: mindenki reméli, hogy Putyin semmiféle ilyen fegyvert nem használ, ha azonban ez mégis bekövetkezik, az fordulatot jelentene, és a NATO-nak komolyan el kellene gondolkodnia a további teendőkön.