Lengyelország nemzetközi békefenntartókat küldene Ukrajnába

Lengyelország nemzetközi békefenntartókat küldene Ukrajnába

Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel elnök Kijevben 2022. március 15-én (Fotó: Mateusz Morawiecki)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország a NATO legközelebbi csúcstalálkozóján hivatalosan is javasolni fogja az ukrajnai nemzetközi békefenntartó misszió felállítását, amely gondolatot Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes vetette fel Kijevben – közölte pénteki varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A javaslat „nagyon jól illeszkedik az észak-atlanti szerződés vezetésének agendájához”, a legközelebbi NATO-csúcstalálkozón hivatalosan is előterjesztjük ezt – idézi Morawiecki válaszát egy újságírói kérdésre az MTI. A kormányfő megerősítette, hogy a misszió tervezetét szerdán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter már bemutatta a NATO-tagállamok illetékes minisztereinek rendkívüli brüsszeli ülésén.

A nemzetközi humanitárius és békefenntartó misszióra előzőleg Jaroslaw Kaczynski tett javaslatot, amikor kedden Morawieckivel, valamint Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfővel együtt az ukrán fővárosba látogatott.

Kaczyński egyébként a Reuters szerint olyan misszióra gondolt, amit a NATO, vagy valamilyen szélesebb nemzetközi struktúra felügyel és rendelkezne azzal a felhatalmazással, ami lehetővé teszi számára az önvédelmet.

Ukrajna ügyében Lengyelország nagyon aktív a NATO és az Európai Unió fórumán – hangoztatta Morawiecki a pénteki sajtóértekezleten, hozzátéve: az, ami még egy héttel ezelőtt lehetetlennek tűnt, néhány nap elmúltával elfogadhatóvá válik.

„Amikor a bombák most a lengyel határhoz egyre közelebb zuhannak le, mi ezzel fogunk érvelni, akár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legprogresszívabb javaslatait, akár a mi, Kijevben megfogalmazott javaslatainkat illetően” – utalt a lengyel kormányfő a Lemberg (Lviv) térségét pénteken ért rakétatámadásra, valamint a repüléstilalmi övezet ukrán javaslatára is.

Kaczynski javaslata kapcsán Ned Price amerikai külügyminisztériumi szóvivő szerdán elmondta: az Egyesült Államok el akar kerülni mindent, ami meghosszabbítaná az ukrajnai háborút, az amerikai katonai jelenlét pedig a konfliktus elmélyítéséhez vezethetne.

A német sajtó pedig szerdán arról írt, hogy a békefenntartó misszió javaslatát elutasítja Olaf Scholz német kancellár.

Morten Bodskov dán védelmi miniszter viszont pénteken jelezte: a dán kormány kész katonákat küldeni az ukrajnai békemisszió keretében.

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter pénteken Pozsonyban a szlovák hivatali partnerével közös sajtóértekezleten elmondta: kész a lengyel javaslat megvitatására, valamint a nemzetközi joggal összhangban lévő, akár „nem megszokott” megoldás keresésére. Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter azt közölte: meg szeretné várni a javaslat részleteit.

A NATO-tagországok állam-, és kormányfői jövő csütörtökön tartanak értekezletet Brüsszelben.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!