Lukasenka: Prigozsin már Oroszországban van

Lukasenka: Prigozsin már Oroszországban van

Aljakszandr Lukasenka (Fotó: Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg feltehetőleg Szentpéterváron tartózkodik Jevgenyij Prigozsin – derült ki Aljakszandr Lukasenka tájékoztatásából. A belarusz elnök szerint a zsoldosvezér annak ellenére visszatért Oroszországba, hogy a Kremllel kötött békemegállapodásban beleegyezett abba: a szomszédos államba települ át.

„Ami Prigozsint illeti, ő Szentpéterváron tartózkodik. Nincs már Belaruszban. Hol van ma reggel? Talán Moszkvába távozott” – fejtegette az elnök, aki korábban meggyőzte Prigozsint arról, hogy szüntesse be Putyin elleni büntetőakcióját, ne próbáljon csapataival tovább menni Moszkva irányába, helyette tegyék le a fegyvert. Az orosz elnök cserébe szabad elvonulást ígért, bár korábban árulással vádolta a csapatot. Prigozsin régóta kritizálta az orosz kormány egyes vezetőit, illetve azt, ahogy szerinte a háború idején bántak velük az orosz erők. Putyin a Wagner-támadás leállítása után többek között kijelentette azt is, egymilliárd dollárt fizettek korábban a Wagnernek, a háború kitörése óta finanszírozva a csoportot. A Prigozsin elleni vádakat mindenesetre a múlt héten ejtették a megállapodás szerint.

Lukasenka hozzátette azt is, a Wagner-csoport tagjai az oroszok által elfoglalt kelet-ukrajnai területekre vonultak. Állítása szerint ő felajánlotta mindannyiuknak, hogy maradhatnak belarusz földön. A belarusz elnök azt is kijelentette, hogy Putyin nem fogja kiiktatni Prigozsint, szerinte ugyanis az orosz vezető nem rosszindulatú és nem bosszúálló. Lukasenka tervezi, hogy egy Putyinnal való találkozón a közeljövőben megvitatja a Wagner jövőjét.

A 62 éves Prigozsin a nyilvánosság előtt utoljára akkor volt látható, amikor elhagyta Rosztov városát. A zsoldosvezért nem fotózták le Belaruszban, a gépe pedig azóta többször is repült Belarusz, valamint Moszkva és Szentpétervár között.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov minderre úgy reagált, hogy nem követik Prigozsin mozgását, sem kedvük, sem kapacitásuk nincs különösképp erre. Prigozsin hétfőn a Telegramon már másodszor mondott köszönetet orosz támogatóinak, és azt mondta, most nagyobb szükségük van rájuk, mint valaha. Mint mondta, a fronton új győzelmek várhatóak a közeljövőben. Az orosz állami média eközben szerdán igyekezett továbbra is rossz színben beállítani a zsoldosvezért. A Rosszija-1 arról közölt felvételeket, amint Prigozsin szentpétervári magánbirtokán tart az FSZB razziát, fegyvereket, aranyrudakat és egy parókákkal teli szekrényt is találva a helyszínen. A Kreml-barát Izvesztyija szerint az egyik szobában találtak egy jókora kalapácsot, amely mellett a „fontos tárgyalásokon használható” feliratot lehetett olvasni. Moszkva megkezdte továbbá Prigozsin vállalatbirodalmának felszámolását.