Putyin: Egymilliárd dollárt fizettünk a Wagner-csoportnak

Putyin: Egymilliárd dollárt fizettünk a Wagner-csoportnak

A Concord sajtószolgálatának - a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető cég - Telegram-fiókján 2023. június 24-én közzétett felvételen látható, amint Jevgenyij Prigozsin (Fotó: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin állítása szerint a háború kezdete óta egymilliárd dollárt fizettek a Wagner-csoportnak – derült ki a brit The Telegraph cikkéből. Az orosz elnök azt állítja, teljes egészében az orosz állam finanszírozta az utóbb ellene fordult csapatot.

A Wagner-csoport tagjai egyébként arra számíthattak, hogy ha megindulnak, hamar melléjük áll többek között a hadsereg is. Ilyen nem történt, sőt, Putyin utóbb azzal dicsekedett, hogy szerinte senki nem biztosította támogatásáról a csoportot. Az a mai napig kérdéses, mi sarkallta indulásra Prigozsint, és miért hátráltak meg végül.

Putyin úgy fogalmazott, hogy 86 262 milliárd rubelt (körülbelül egymilliárd dollárt) fizettek a Wagnernek. A pénz a harcosok bérezésére ment el, többek között. Kifejtette azt is, Prigozsin szintén rengeteget szedett össze ez idő alatt az étel- és cateringüzletéből.