Putyin: Senki nem állt a Wagner-csoport felkelői mellé

Putyin: Senki nem állt a Wagner-csoport felkelői mellé

Vlagyimir Putyin beszéde közben 2023. június 26-án (Fotó: AFP via Europress/Natalia Kolesnikova)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hadsereg és az emberek nem álltak a Wagner-csoport felkelőinek oldalán – erről beszélt Vlagyimir Putyin kedd délelőtt. (Több felvételen is azt lehetett ugyanakkor látni, hogy a Rosztovva bevonuló zsoldosokat tapssal fogadják.) Az elnök megdicsérte az orosz hadsereget azért, hogy „leállítottak egy polgárháborút”. Egyúttal egy perc néma csendet is kért azon pilótákra emlékezve, akik meghaltak a Wagner-csoport büntetőakciója során.

A beszéden jelen volt Szergej Sojgu védelmi miniszter – ő az egyik, akinek menesztését a Wagner-vezér követelte –, továbbá a hadsereg több vezetője.

A mostani két nap alatt már a második beszéde volt Vlagyimir Putyinnak. Hétfőn este többek között arról beszélt, hogy akik a lázadást megrendezték, azt akarták, hogy Oroszország veszítsen, „és társadalmunk vérbe fulladjon, de elszámították magukat”.

Vlagyimir Putyin telefonon beszélt Szaúd-Arábia koronahercegével, Mohammed bin Salmannal is – amint az orosz RIA hírügynökség tájékoztatott. A herceg az ügynökség szerint támogatását fejezte ki Putyin intézkedései iránt, melyeket a lázadás letörésére hozott. Mint ismert, a korábban Putyin szoros szövetségesének számító Jevgenyij Prigozsin, és az általa irányított, jelenleg úgy 25 ezer emberrel operáló magán katonai vállalat, a Wagner-csoport múlt szombaton az orosz katonai vezetés ellen fordult. A magánhadsereg egységei Ukrajnából visszafordulva Oroszország területére léptek, és egy puccsszerű akcióban Moszkváig akartak nyomulni. Putyin – Prigozsin megnevezése nélkül – elítélte a Wagner akcióit, egyúttal felelősségre vonást helyezett kilátásba. Végül az esti órákban először Alekszandr Lukasenka belarusz elnök hivatala közölte, hogy megállapodtak a zsoldosvezérrel arról, hogy visszavonulnak, később Prigozsin egy hangüzenetben azt mondta, hogy ezt annak érdekében teszik, hogy elkerüljék az „orosz vérontást”. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szombat éjjel közölte, hogy Prigozsin Fehéroroszországba távozhat, a hazaárulás vádját ejtik ellene, és nem éri bántódás a fegyvereseit sem. Mint mondta, a Wagnernek a táborokba visszatérő egységei és azok, amelyek nem vettek rész a zendülésben, szerződést köthetnek az orosz védelmi minisztériummal.