Magyarok által épített árvaházba fogadnák be a Srí Lankán árván maradt gyerekeket

Magyarok által épített árvaházba fogadnák be a Srí Lankán árván maradt gyerekeket

Árvaházi hálóterem a magyarok által épített épületszárnyban Colombóban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymillió forintos gyorssegélyt ajánlott fel a Baptista Szeretetszolgálat a húsvéti Srí Lanka-i terrortámadás áldozatainak, és megvizsgálja a lehetőségét, hogy amennyiben szükséges, intézményi ellátást nyújtson az áldozatul esett családok gyermekeinek. Van hol: a humanitárius szervezet a 2004-es cunami után elsőként ment a térségbe segíteni, és két intézményt is létrehozott a szigetországban az árván maradt gyerekeknek. 

A 15 évvel ezelőtti szökőár első évfordulóján már átadták a fővárosban a magyar adományokból és a Fogadj örökbe! program támogatásából felépített 1200 négyzetméteres, háromszintes új épületet. A Pitacotte kerületben működő Vadzsira Srí Gyermekotthonban közel 300 gyermek élt akkor, ebből a Magyar Háznak is nevezett épületben közel százan laktak. Az árvák egy része azóta felnőtt, így az intézményben van szabad kapacitás a terrortámadásban szüleiket vesztő gyerekek befogadására. 

Ilyen belülről a hotel, ahol robbantottak - kollégánk korábban ott szállt meg | Magyar Hang

A baptistáknak van egy oktatási központjuk is Kahava településen, ott annak idején nevelőszülők fogadtak be a szökőár miatt árván maradt gyermekeket. Ott is vannak szabad helyek, hiszen a szökőár óta eltelt tizenöt évben sok általuk gondozott gyerek felnőtt, közülük többen egyetemet is végeztek. Az intézmény most úgynevezett help-faluként, közösségi szolgáltató központként üzemel.

Hat éve jártam mindkét intézményben, a fotók is akkor készültek.

A Baptista Szeretetszolgálat gyűjtést is indított a Srí Lanka-i áldozatok támogatására. Az adományt az UniCredit Bank 10918001-00000061-69770006 számlaszámára lehet utalni, „Srí Lanka húsvét” megjelöléssel. 

A Vadzsira Srí Gyermekotthon lakói (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Vendéget várnak a gyerekek a Help-faluban Kahawa településen (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Diákok tanulnak a baptisták gyerekotthonában Sri Lankán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A gyerekek felnőttek, az épület most közösségi szolgáltató központként üzemel (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)