Megállapodott a lengyel ellenzék a kormányalakításról

Megállapodott a lengyel ellenzék a kormányalakításról

Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke szól támogatóihoz a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddig ellenzékben lévő négy lengyel tömörülés megállapodott a parlamenti együttműködésről és a parlamenti többség létrehozásáról – közölte az ellenzék keddi varsói sajtóértekezletén Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke. Mint elmondta, a koalíció őt támogatja kormányfőjelöltként.

A fő ellenzéki erőt, a Polgári Koalíciót (KO) vezető Polgári Platform (PO) elnöke mellett a szejmben megtartott sajtóértekezleten Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke, valamint Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal tömörülés társelnöke szólalt fel. „Ma a demokratikus pártok vezetőivel együtt megerősítettük, hogy készek vagyunk a teljes körű együttműködésre és egy új többség kialakítására a jövőbeli parlamentben” – fogalmazott Tusk. Hozzátette: ez fontos információ annak fényében, hogy Andrzej Duda elnök kedden kétnapos kormányalakítási egyeztetéseket kezd az október 15-i választások nyomán a parlamentbe bejutott pártokkal. A PO elnöke közölte: a többi ellenzéki tömörülés vezetői megbízták őt mint a legnagyobb ellenzéki párt elnökét „a kormányalakítás nehéz feladatával”. Hozzáfűzte: a megbízás végső soron az államfő döntésén múlik.

Kosiniak-Kamysz bejelentette: a kormányalakítási konzultáción arról biztosítják majd az államfőt, hogy a négy tömörülés „elegendő többséggel” rendelkezik a kormányfőjelölt támogatásához, a parlamenti alsó- és felsőház (szejm és szenátus) elnökének megválasztásához. Azzal érvelve, hogy a szóban forgó tömb 248 mandátummal rendelkezik a 460 fős szejmben, és ugyancsak abszolút többsége van a szenátusban, a PSL elnöke úgy ítélte meg: az államfő „késlekedés nélkül” megbízhatja a négy tömörülés koalíciójának képviselőjét a kormány összeállításával. Jelezte: „a bizonytalanságot elkerülendő” kérni fogják Andrzej Dudától, hogy minél gyorsabban hívja össze a szejm alakuló ülését. Gyors kormányalakítási megbízást sürgetett az ellenzék számára Szymon Holownia is. „Elnök úr, nincs szükség várakozásra” – jelentette ki.

Piotr Müller kormányszóvivő kedden megerősítette: a jelenlegi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kísérletet tenne a kormány összeállítására, amennyiben az államfő megbízná ezzel. A választások nyomán a PiS 194 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban. A lengyel alkotmány szerint az új parlament alakuló ülését az államfőnek a választások napjától számított harminc napon belül kell összehívnia. Az ülésen lemond az eddigi kormányfő, kabinetje az új kormány beiktatásáig marad hivatalban. A kormányalakítás első lépéseként az államfő kijelöli az új miniszterelnök személyét. Andrzej Duda a választások előtt jelezte: az eddigi szokásjognak megfelelően a győztes pártot bízza meg kormányalakítással – írja az MTI.

Mint a Magyar Hnag korábban megírta, akár nyolc hétg is elhűzódhat a lengyel kormányalakítás, annak sebsessége nagyban függ az államfő tetteitől.