Meghalt egy megválasztott amerikai képviselő koronavírus-betegségben

Meghalt egy megválasztott amerikai képviselő koronavírus-betegségben

Luke Letlow (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

December 29-én elhunyt a Louisiniából az alakuló képviselőházba választott Luke Letlow. A Monroe-i születésű politikus december 18-án tweetelte ki, hogy pozitív lett a tesztje. Állapotának romlása miatt már másnap kórházba került, 23-án pedig az intenzív osztályra helyezték át. A hétvégén, vasárnap esküdött volna fel képviselőnek az újonnan összeülő kongresszus alsóházában.

John Bel Edwards, Louisiana demokrata kormányzója ma elrendelte a zászlók félárbocra eresztését a megválasztott képviselő temetésének napján.

Letlow a visszavonuló, hatvanhat éves Ralph Abraham képviselő kabinetfőnöke volt. Abraham eredeti foglalkozására nézve orvos, aki ismét el fog helyezkedni az egészségügyben, hogy segítsen a járvány leküzdésében. Edwards hangsúlyozta a hivatalos szervek tanácsainak megfogadását, másfelől fotók és videók alapján sem az ajánlott távolságot nem tartotta, sem nem hordott mindig maszkot kampányeseményeken. Még jelöltként októberben sürgette a korlátozások enyhítését, mert, állította, „ha nem segítünk a gazdaságunkon, valódi veszélybe kerülünk.”

Letlow egyike azon 340 ezer amerikainak, akik a hivatalos kimutatások szerint év eleje óta hunytak el a koronavírus-járvány következményeképpen. Ez azt jelenti, hogy év eleje óta minden ezredik amerikai a vírus szövődményeiben hunyt el (az Egyesült Államok lakossága kb. 331 millió fő), ahogy lassan Magyarországon is a teljes lakossághoz képesti egy ezreléket közelíti az elhunytak száma. Összehasonlításul: a vietnámi háborúban 58 ezer, az első világháborúban 116 ezer, a második világháborúban pedig 407 ezer amerikai halott volt, míg a spanyolnáthába 675 ezer amerikai halt bele. Világszerte a hivatalos adatok szerint közel 1,8 millió áldozata van már a járványnak.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök korábbi legpesszimistább nyilatkozataiban sem számolt nem hogy 340 ezer halottal, de feleennyivel sem. A szakértők szerint, hiába van már több vakcina is, melyekkel az oltást hamarosan el lehet kezdeni, még több hónapig fog növekedni a halottak száma. A Washingtoni Egyetemen belül működő Egészségügyi Mérő- és Értékelő Intézet (IMHE) projekciója szerint 2021. április 1-ig 518 ezer és 731 ezer közötti lesz az elhunytak száma. Jelenleg nagyjából harminc másodpercenként egy amerikai hal meg a vírus miatt.

Az ellenanyaggal már beoltott Joe Biden megválasztott elnök pár napja azt mondta: „Őszintének kell lennünk: a következő pár hét és hónap nagyon nehéz lesz a nemzetünk számára, talán a legnehezebb az egész járvány ideje alatt. Tudom, hogy ezt szörnyű hallani, de ez az igazság.” Biden tervei között szerepel egy, még a koreai háború idején elfogadott törvény által nyújtott elnöki jogosultság alkalmazása, miszerint előírhatja bizonyos cégeknek, hogy mit gyártsanak, hogy ezzel is felgyorsítsa a vakcinák előállítását. Korábban már felvetette, hogy megválasztása után az egyik első teendője az lesz, hogy száznapos univerzális maszkhasználatot javasoljon az amerikaiak számára.