Meghalt egy tüntető a kubai megmozdulásokban

Meghalt egy tüntető a kubai megmozdulásokban

Kormányellenes és kormánybarát tüntetők dulakodnak Havannában 2021. július 11-én. Hasonló méretű demonstrációkra évtizedek óta nem volt példa a karibi szigetországban (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ernesto Mastrascusa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 36 éves Diubis Laurencio Tejeda a kubai kormányzat szerint részese volt annak a tömegnek, amely kormányzati épületeket támadott meg hétfőn. A támadás közben vesztette életét. A halál okát nem közölték, de a szemtanúk szerint az őrök tüzet nyitottak a tüntetőkre, írja a 444.

Ahogy lapunk is megírta, évtizedek óta nem látott tiltakozáshullám robbant ki Kubában. A gyújtószikra az egyre mélyülő szegénység, de a tüntetők hamar a kormány, a diktatúra és az elnyomás ellen kezdtek tiltakozni. A szokásoknak megfelelően az elnök ellenforradalmároknak minősítette a tüntetőket, és az Egyesülz ákllamokat vádolja a szervezésükkel.

Kuba nagy részén lekapcsolták a mobilnetet, illetve a közösségi oldalakat, hogy gátolják a tüntetések szervezését. Kubában a pandémia mély gazdasági válságot idézett elő. Az árak az egekbe emelkedtek, miközben áru- és gyógyszerhiány alakult ki.

Címkék: tüntetés, kuba