Meghátrált a magyar kormány, nem vásárol földeket Szlovákiában

Meghátrált a magyar kormány, nem vásárol földeket Szlovákiában

Esztergom, 2021. október 11.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Eduard Heger szlovák kormányfő (b2), valamint Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere (j) és Eugen Szabó, Párkány polgármestere (b) a Mária Valéria híd átadásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Esztergomban 2021. október 11-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány mégsem hozza létre azt a 400 millió eurós befektetési alapot, amely segítségével a határon túli régiókban akartak mezőgazdasági területeket venni – írja a Portfólió a pozsonyi Új Szóra hivatkozva.

– A magyar külügyi és külgazdasági miniszter, Szijjártó Péter arról tájékoztatott engem, hogy Magyarország kormánya visszavonta azt a határozatát, amely a környező országokban való földvásárlásról szólt – mondta a lapnak nyilatkozva Ivan Korčok szlovák külügyminiszter. A külügyminiszter szerint Orbán Viktor miniszterelnök levélben tájékoztatta a döntésről Eduard Heger szlovák miniszterelnököt.

A magyar földvásárlások Szlovákiában belpolitikai botránnyá dagadtak, a szlovák fél törvénymódosítást is kezdeményezett a külföldiek termőföld-vásárlása ügyében, egyes szlovák politikusok pedig már Magyarország revíziós szándékáról beszélnek. A magyar kormánnyal korábban jó viszonyt ápoló, jelenleg ellenzéki Robert Fico a magyar vásárlások miatt rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, és a szlovák kormányt is bírálva azt mondta, Orbán úgy viselkedik, mint az a ragadozó, amely kiszimatolt egy öreg és sánta őzet.

Nem ez volt az elmúlt hetekben az első konfliktus a szlovák és a magyar fél között, a magyar tisztviselők szlovákiai szoboravatását is nehezményezte a szlovák kormány. Az EU-s helyreállítási alap tavaly decemberi magyar és lengyel vétóját pedig szintén éles szavakkal bírálta a szlovák külügyminiszter.