KCNA: 20 nap után megjelent a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun

KCNA: 20 nap után megjelent a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun

2018. szeptember 9-én közreadott kép Kim Dzsongun észak-koreai vezetőről az ország alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott felvonuláson, Phenjanban (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A BBC rendkívüli híre szerint 20 nap után először mutatkozott a nyilvánosság előtt Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun. A brit köszolgálati adó a helyi állami KCNA hírügynökség beszámolója nyomán azt írja, az április 11. óta nem látott vezető május elsején részt vett egy gyáravatón. A tudósítás szerint ő maga vágta át ünnepélyesen a szalagot egy műtrágya-üzem átadáskor. Hivatalos képet azonban még nem adtak ki az eseményről. A hír bejelentését követően a KCNA honlapja – talán a nagy érdeklődésre tekintettel – egyszerűen elérhetetlenné vált. A brit Reuters hírügynökség szerint a rendezvényen több magas pártfuncionárius, és a diktátor 32 éves húga, Kim Jodzsong is jelen volt, akinek neve egyébként még az esetleges utódlással kapcsolatban is felmerült a napokban.

A KCNA tudósítása szerint Kim Dzsongun a szalagátvágás után elégedettségének adott hangot, és kijelentette: ez az új műtrágya-gyár egyértelműen hozzájárul a vegyipar és élelmiszertermelés fejlődéséhez.

Ahogy a fejleményekről lapunk is folyamatosan beszámolt: a csupán 36-37 éves Kim „hiánya” akkor tűnt fel, amikor nem vett részt nagyapja, Kim Ir Szen április 15-i születésnapi ünnepségén. Szárnyra keltek olyan hírek, hogy szívműtét közben kritikus állapotba került. Majd arról cikkeztek, elképzelhető, hogy egy április 14-én zajlott rakétakísérlet során szenvedhetett sérülést. Dél-koreai és kínai hírszerzési források ugyanakkor a Reutersnek és az amerikai CNN hírtelevíziónak is azt mondták, a súlyos betegségre vonatkozó spekulációk egyszerűen nem igazak.

Egy volt pártember szerint Kim Dzsongun egy rakétakísérlet során sérülhetett meg | Magyar Hang

Továbbra sem oszlik a homály Kim hogyléte felől. Miközben az észak-koreai állami hírügynökség a diktátor egy üzenetét tette közzé, egy dél-koreai portál arról ír, rakétakilövésnél sérülhetett meg a pártvezér.

A Reutersnek egy amerikai hírszerzési forrás úgy nyilatkozott, még mindig Kim Dzsongun vezeti az országot. A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium a helyi idő szerint szombat hajnali bejelentést követően közvetlenül nem tudta megerősíteni a KCNA hírét, ezért még nem kommentálták azt.