Megkaphatja Lengyelország a 35 milliárd eurós helyreállítási forrást

Megkaphatja Lengyelország a 35 milliárd eurós helyreállítási forrást

Andrzej Duda lengyel elnök 2021. december 20-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 23,9 milliárd eurós uniós támogatást és 11,5 milliárdnyi kedvezményes kölcsönt kaphat Varsó a lengyel gazdaság koronavírus-járvány utáni helyreállításához – tudta meg egy névtelenséget kérő uniós forrástól a Reuters.

A hírügynökség információi szerint az Európai Bizottság akár szerda délután vagy csütörtök reggel is jóváhagyhatja a Lengyelországnak szánt források megnyitását. Ez azonban nem jelent azonnali kifizetést, mivel a lengyel kormánynak előbb biztosítania kell a lengyel igazságszolgáltatás és bíróságok retorzióktól mentes függetlenségét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Varsónak meg kell szüntetnie a 2018-ban a bíróságok ellenőrzésére létrehozott fegyelmi kamarát, és vegyék újra alkalmazásba a jogtalanul elbocsátott bírákat. A fegyelmi kamara felállítását ugyanis az uniós joggal ellentétesnek tartotta az Európai Unió Bírósága, a luxemburgi testület pedig tavaly októberben napi egymillió eurós (ám be nem fizetett bírságot) kiszabott emiatt Lengyelországra.

A lengyel szejm végül teljesítette a brüsszeli elvárásokat: május 26-án megszavazták a fegyelmi kamara megszüntetéséről szóló tervezetet, ami utat nyit az uniós források felé.

A Reuters úgy tudja, az Európai Bizottság ellenőrzi is majd a kért jogi reformok teljesítését, csak ezután hagyják jóvá az utalást. A brüsszeli enyhülésben nem csak a szejm döntése játszhat szerepet, de az is, hogy Varsó kőkeményen az orosz-ukrán háború kirobbanása óta kőkeményen oroszellenes álláspontot foglal el, és az EU egységes fellépését sürgeti az orosz agresszióval szemben.

Magyarország egyelőre nem számíthat az uniós helyreállításai alap forrásaira, mivel az Európai Bizottság a magyarországi korrupciós kockázatok miatt nem hagyta még jóvá a leadott magyar helyreállítási tervet. Egyik kifogásuk az alapítványi struktúrába szervezett egyetemek támogatása volt, mert szerintük így nem átlátható a pénzek elosztása.

Ehhez képest, az Orbán-kormány már több mint 82 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg felsőoktatási intézményeknek az unió helyreállítási alapjából úgy, hogy annak folyósításáról még döntés sincs.