Megnehezítheti a Trump-kormány működését a demokrata többség

Megnehezítheti a Trump-kormány működését a demokrata többség

A republikánus Brian Kemp édesanyja, Ann Cabaniss, amikor megtudta, fia nyerte a georgiai kormányzóválasztást (Fotó: Reuters/Chris Aluka Berry)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Képviselőházi győzlemeikkel a demokraták csupán akadályozni tudják a kormány munkáját, például a törvényalkotás megnehezítésével. Legfőbb céljukat, az elnök lemondatását szinte lehetetlen elérniük a jelenlegi körülmények között.

A CNN által közreadott legfrissebb eredmények szerint a Demokrata Párt 222 helyet szerzett a 435 fős képviselőházban, a republikánusok számára egyelőre 199 hely biztos. Huszonnyolc választókerület cserélt gazdát a választás során, ebből csupán kettő döntött a republikánusok javára.

A szenátusban az állás 45-51 a republikánusok javára, 4 szék még eldöntetlen. A választás során öt állam váltott a pártok között, Észak-Dakotában, Missouri-ban, Floridában, illetve Indianában a republikánusok győzedelmeskedte, a demokraták Nevadát szerezték meg.

Nem számít meglepőnek

Az eredmény ugyanakkor nem számít meglepőnek, ugyanis a félidei választások során a regnáló elnök pártja általában veszíteni szokott. Az elmúlt 105 évben mindössze öt alkalommal fordult elő, hogy a kormányzó párt erősödött a szenátusban. Így a ház elvesztése ellenére a republikánusok is ünnepelhetnek. „Hatalmas siker ma este. Köszönöm mindenkinek” – ezt Donald Trump írta a Twitterén még a választások után, kedd este. Szerdán viszont már nagy győzelemnek titultálta az eredményt. Emellett reagált azokra a hírekre is, miszerint a demokraták az újdonsült többségüket felhasználva vizsgálatokat indítanának ellene és a kormányának tagjai ellen.

– Ha a demokraták azt hiszik, hogy arra fogják pazarolni az adófizetők pénzét, hogy ellenünk nyomozzanak képviselőházi szinten, akkor arra kényszerítenek minket, hogy mi is nyomozzunk ellenük a kiszivárogtatott titkos információk miatt szenátusi szinten – írta az elnök Twitter-oldalán.

Az elnök lemondatását szinte lehetetlen elérniük

Azonban a demokraták csupán akadályozni tudják a kormány munkáját, például a törvényalkotás megnehezítésével. Legfőbb céljukat, az elnök lemondatását szinte lehetetlen elérniük a jelenlegi körülmények között, mivel ahhoz a szenátus kétharmadának támogatása kellene.

A kormányzó párt szenátusbeli erősödése mellett azonban más okok miatt is történelmi volt ez a választás. Először kerültek be muszlim nők a képviselőházba. Emellett szintén először nyert amerikai őslakos.

– Ez egy új Demokrata Párt kezdete. Fiatalabb, barnább, királyabb, több nő, több veterán, tudtak nyerni Michiganban, Pennsylvaniában, Ohióban – mondta Van Jones a CNN politikai kommentátora, aki azt is hozzátette, hogy ez nem kék hullám (utalva a demokraták színére), hanem szivárvány hullám.

Nancy Pelosi újdonsült házelnök azt nyilatkozta, hogy felelős és átlátható képviselőházat fognak létrehozni, legfontosabb feladatnak pedig a Trump-adminisztráció ellensúlyozását nevezte meg.

Az összes demokrata elbukott, aki ellenezte Brett Kavanaugh főbírói kinevezését - Magyar Hang

Észak-Dakota, Indiana, Missouri és Florida szenátora is komoly árat fizetett azért, mert a szexuális zaklatásba keveredő Trump-jelölt ellen szavazott - értékelt a Fox News.

A távozó republikánus házelnök Paul Ryan az monta, büszke a tagjaik és jelötjeik által, a jelenlegi megterhelő politikai környezetben futtatott kampányra. A visszafogottsága érthető, főleg mivel egyes információk szerint az elnök őt tette felelőssé a képviselőház elvesztése miatt.

Paul Ryan egyébként kérve-kérte Trumpot, hogy ne a migránskaravánról beszéljen, hanem a gazdaság állapotáról. Az elnök azonban nem foglalkozott vele, és úgy tűnik, a számítása be is jött: a fontos szenátusi helyeket megnyerték, igaz, a képviselőház erre ráment.

Hajszálon múlt a demokrata siker?

Pennsylvaniában legutóbb a megvarriált körzetekkel 13:5-re nyertek a republikánusok. Most bíróság mondta ki, hogy újra kell rajzolni a körzeteket, és így 9-9 lett. Volt még máshol is, ahol durva körzetek miatt nyertek a republikánusok, és a demokraták 8 százalékal értek el jobb eredményt most, azért tudtak nyerni. De ha ez csak 4-5 százalék lett volna, akkor az átrajzolt körzetek miatt azzal a republikánusoké maradt volna az alsóház.

Floridában pedig, bár nyert a trumpista Ron DeSantis, de elfogadtak egy kiegészítést, miszerint közel 1,5 milliónyi büntetett előéletű ember, amint letöltötte a büntetését, automatikusan visszakapja a szavazójogát. Ez túlnyomó többségben feketebőrűeket jelent. Eddig Rick Scott, a kormányzó, rutinszerűen megtagadta a választójoguk érvényesítését, a semmire hivatkozva, ugyanis nem voltak útmutatások, mi alapján kaphatnák vissza, mi alapján nem. Floridában ugyanis külön kérvényezni kellett ezt, és Scott ezt rendszeresen megtagadta. Ennek köszönhetően nyerte el ő a szenátori széket, és lett DeSantis a kormányzó.

Georgiában közben hatalmas választási problémák voltak, ahogy az várható is volt, és még így is csak éppen hogy nyert Brian Kemp. A leendő kormányzó 1.971.401 szavazattal a voksok 50,4 százalékát gyűjtötte be, míg kihívója, a demokrata Stacey Abrams 48,7 százalékos eredményt ért el 1.906.257 szavazattal.

A legtöbb helyen a demokraták 10-14 százalékot javítottak előző eredményeikhez képest, és az, hogy 8-9 százalékkal nyerték az általános szavazatot, kellett hozzá, hogy éppen-hogy megnyerjék az alsóházat.