Megszorongathatja Orbán szövetségesét az ellenzéke

Megszorongathatja Orbán szövetségesét az ellenzéke

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb államfő munkavacsorája Palicson 2019. április 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először sikerült elérnie egy pártszövetségnek Szerbiában, hogy 2012 után – vagyis a Szerb Haladó Párt hatalomra kerülése óta – 20 százalék feletti támogatottságot élvezzen a szerbiai szavazók körében – ezt mutatja az NSPM közvélemény-kutatása, ami szerint ha most vasárnap lennének a választások, a Szerbia az erőszak ellen nevű pártszövetség 25,8 százalékot kapna. A felmérés szerint a szerb haladók most a szavazatoknak csupán 39,2 százalékát kapnák meg, ami azt jelenti, hogy ha a népszerűségi mutatók nem változnának, a december 17-én sorra kerülő választásokat követően mindenképpen szükségük lenne koalíciós partnerekre. Ami a lehetséges szövetségeseket illeti, Ivica Dacic Szerb Szocialista pártja 8,1 százalékon áll, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) támogatottságát azonban nem jelezte a kutatás (a magyar párt így a „valaki más” kategóriába kerülhetett).

De nem különösebben örülhet a szerb államfő a Crta közvélemény-kutatásának sem, mely szerint évek óta most először többen értékelték negatívan a személyét, mint ahányan pozitívan vélekednek róla. A Crta igazgatója szerint Vucic népszerűségvesztése mögött a májusi lövöldözések állhatnak, melynek során egy belgrádi általános iskolában egy diák az osztálytársai, Mladenovac mellett pedig egy fiatal a járókelők körében követett el tömegmészárlást. A kutató szerint a „Szerbia az erőszak ellen” nevet viselő tüntetéssorozaton olyanok is részt vettek, akik korábban a kormánypártra szavaztak, ők pedig a decemberi parlamenti választásokon is motiváltak lehetnek majd, hogy elmenjenek szavazni.