Megy a fukusimai radioaktív víz az óceánba

Megy a fukusimai radioaktív víz az óceánba

A fukusimai atomerőmű a baleset idején (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kilenc évvel ezelőtti atomerőmű-katasztrófa óta nem tudnak mit kezdeni a Fukusimában felgyülemlett hatalmas mennyiségű sugárfertőzött vízzel. A japán kormány most arról döntött, hogy a víz nem is veszélyes, így nyugodtan beönthetik az egészet a tengerbe – tudósít a HVG.

A víz eredetileg az atomerőmű hűtővize volt, és ugyan korábban már kezelték, még mindig tartalmaz radioaktív elemeket. Az atomerőmű területén több mint egymillió tonna (vagy köbméter) ilyen szennyezett vizet tárolnak, és az üzemeltető Tokyo Electric cég már nagyon szabadulna tőle.

A fukusimai atomerőművet a 2011. március 11-i földrengés után keletkezett cunami rongálta meg, és így radioaktív szennyeződés került belőle a környezetbe. Csernobil óta ez volt a világ legsúlyosabb nukleáris balesete. Egy szakértői bizottság már idén januárban javasolta a kormánynak, hogy öntsék a Csendes-óceánba a vizet. A másik opció az lett volna, hogy hagyják elpárologni, de végül az első lehetőség mellett döntöttek.

A cég szerint a tríciumot kivéve a többi 62, vízben lévő radioaktív elem koncentrációja az egészségügyi határérték alá csökkenthető. A víztartályokat azért kell eltávolítani, mert az erőmű területén alig van már hely, és jövőre kezdődne a fűtőelemek tíz évig tartó eltávolítása.

Címkék: Japán, fukusima