Mekkora lendület maradt a katalán szeparatizmusban?

Mekkora lendület maradt a katalán szeparatizmusban?

A koronavírus-járvány miatt védõruhába öltözött választási bizottsági tagok beszélgetnek egy barcelonai szavazóhelyiségben a katalán parlamenti választások végén, 2021. február 14-én este (Fotó: MTI/EPA/Quique Garcia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először sikerült többséget szerezniük a katalán regionális parlamentben a függetlenségpárti erőknek a vasárnapi választásokon, azonban a katalán szeparatisták öröme így sem mondható maradéktalannak. Habár a függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldalnak (ERC), az Együtt Katalóniáért (JxCat) formációnak és a Népi Egységnek (CUP) együtt 74-re sikerült növelnie a mandátumaik számát a katalán parlamentben, ez az eredmény korántsem lesz elég lesz ahhoz, hogy a szeparatisták nyugodt szívvel, magabiztosan vegyék elő újra a függetlenség ügyét.

Jelenleg ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy még egy függetlenségpárti koalíció megalakítása sem lesz könnyű feladat.

Emlékeztetőül: miután 2017-ben megtartották a katalóniai függetlenségi népszavazást, a katalán elnök, Carles Puigdemont Brüsszelbe menekült és továbbra is megtartotta elnöki posztját a JxCat-ban. A jobbközép pártnak az elmúlt időszakban azonban korántsem volt felhőtlen a viszonya az ERC-vel, ami a legújabb hírek szerint előbb az antikapitalista CUP-pal tárgyal, majd a jövő héten Puigdemont pártjával folytatódnak az egyeztetések. Az viszont már most látható, hogy még egy tisztán függetlenségpárti kormány sem lenne elég egységes ahhoz, hogy keresztülvigyenek egy újabb függetlenségi referendumot. Ugyanis az utóbbi időszakban többször is bebizonyosodott, hogy az ERC egész könnyen szót tud érteni a helyi szocialistákkal, sőt többször kisegítették Pedro Sánchez szocialista kormányfőt a spanyol parlamentben azért, mert a politikus azt ígérte nekik, hogy tárgyalásos úton rendezik a függetlenség kérdését.

De az sem használ a katalán függetlenség ügyének, hogy jelenleg sokkal nagyobb figyelem hárul a koronavírus-járvány kezelésére, ami rengeteg áldozatot szedett a Barcelona központú, 7,5 millió lelket számláló Katalóniában. Ilyen körülmények közepette aztán nem meglepő, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatásom sem mutattak nagy érdeklődést a függetlenség ügye iránt, egy január végi felmérés szerint a 45 százalékot sem éri el azoknak a száma, akik Katalónia függetlenségét támogatnák.

Így bár az ERC elnökjelöltje, Pere Aragonés most felhívást intézett az európai uniós intézményekhez, hogy támogassanak egy újabb referendumot a függetlenségről, továbbá a JxCat azt a Laura Borràst indította listavezetőként, aki szintén a függetlenség elérését nevezte legfőbb céljának, aligha valószínű, hogy a népszavazásra egyhamar sor fog kerülni Katalóniában.