Menekültek ezreit indította el Európa irányába Törökország

Menekültek ezreit indította el Európa irányába Törökország

Európába igyekvő menekültek tartanak az átkelőhely felé a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városában 2020. február 28-án (Fotó: MTI/AP/Ergin Yildiz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány által erősen sújtott Törökország ismét migránsok ezreit küldi Görögország irányába, azonban ezúttal egy másik útvonalon — írta meg a német Welt cikkére hivatkozva a 24.hu. A lap szerint Athénban egyre nő az aggodalom, hogy ez csak a kezdet.

A lapnak egy Dunya nevű, Szíriából származó 30 éves özvegy arról beszélt, hogy a buszok pénteken érkeztek meg értük, éjszaka szállították el őket. Az ötgyerekes édesanya szerint az út meglehetősen megerőltető volt, jelenleg Izmirben várja, hogy a kikötővárosból a Földközi-tengeren át indulhasson el Görögország irányába.

A cikk szerint Dunya egyike annak a körülbelül kétezer menekültnek, akiket a török ​​hatóságok a hétvégén szállítottak el az Osmaniye-i táborból. A szíriai határ közelében fekvő város volt az egyik első olyan török település, amelyben kijárási tilalmat rendeltek el. Osmaniye és Izmir 1100 kilométerre fekszik egymástól, ez legalább 13 óra busszal.

„Erdogan küldi ránk a migránsokat!" | Magyar Hang

A lap szerint más buszok az ország északi részéből indultak el, legalábbis erre utalnak azok a Twitteren megjelentetett videók, amelyeken több tucat fiatal látható Kücükkuyu-ban, a népszerű üdülőhelyen, ahonnan a csempészek hajói általában a közeli, Görögországhoz tartozó Leszbosz-szigetére indulnak.

A lap szerint Törökország célja egy második menekültválság előidézése, miközben az országban hatalmas méreteket öltött a koronavírus-járvány: 1200 ember már meghalt, a fertőzöttek száma pedig csaknem 60 ezer főre tehető. Február végén Törökország 20 ezer menekültet csábított a Görögországgal szomszédos határhoz, akik egy hónapon keresztül próbáltak meg az Evros folyón átkelve eljutni az uniós országba. A lap szerint mindehhez a török hadsereg is segítséget nyújtott. Görögország azonban szorosan lezárta határát. Március végén török ​​katonák felégették az itt felállított sátrakat és a maradék menekültet visszaszállították a táborokba, a török ​​belügyminisztérium szerint a koronavírus terjedését megelőzendő. Süleyman Soylu belügyminiszter azonban kijelentette: Amikor a koronavírus-járvány járvány véget ér, nem akadályozzuk meg a migránsokat, hogy visszatérjenek a török-görög határhoz.

A Welt úgy fogalmaz: bár a járványnak még messze nincs vége, úgy tűnik, hogy a belügyminiszter most is fenyegetőzik. Buszokkal, ingyen szállítják a menekülteket a Földközi-tengerhez, akik így átjuthatnak az egyik görög szigetre. Hozzáteszik: Törökország így próbál nyomást gyakorolni az Európai Unióra.

Az EU márciusban további pénzügyi támogatást ígért a menekültek ellátására Recep Tayyip Erdogan elnöknek. A görög média felvetései szerint Törökország még több pénzt akar kizsarolni a közösségtől. Törökországban négymillió menekült él, többségük Szíriából származik.