Nehéz dilemma előtt áll a dél-afrikai vezetés: le kellene tartóztatniuk Putyint

Nehéz dilemma előtt áll a dél-afrikai vezetés: le kellene tartóztatniuk Putyint

Vlagyimir Putyin (Fotó: AFP via Europress/Sergei Karpukhin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dél-Afrika rendezi meg augusztusban a BRICS-országok csúcstalálkozóját, ahol Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika vezetői ülnek majd össze. Csakhogy március 17-e óta Putyin ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényeben, melyet az afrikai ország is jóváhagyott, így le kellene tartóztatniuk az orosz elnököt, amint kilép a repülőgépéből. Mint azt a 444.hu megírta, Paul Mashatile elnökhelyettes a New York Timesnak arról beszélt, hogy nem tartóztathatják le Putyint. – Ez majdnem olyan, mintha meghívnád a barátodat a házadba, aztán letartóztatnád. Ezért számunkra az a legjobb megoldás, hogy nem jön el – jegyezte meg.

A dél-afrikaiak felajánlották, hogy az orosz elnök online vehetne részt az eseményen, ez azonban nem felel meg Moszkvának. Az is szóba került, hogy a találkozót áthelyezik Kínába, mert ott nem érvényes az elfogatóparancs, ez ellen azonban Brazília és India emelte fel a hangját. A harmadiki szóba jöhető megoldás az, ha a külügyminisztérium vezeti a moszkvai delegációt, ám az orosz kormány ezt is visszautasította. Ők azt szeretnék, ha az elnökük személyesen vehetne részt a találkozón.

Putyin számára a találkozón való megjelenés azért lehet különösen fontos, mert ha nem utazhatna oda, az azt jelentené, hogy az orosz propaganda által globális többségnek nevezett országok sem állnak ki Oroszország mellett a nyugattal szemben.