Nem sikerült betiltani az abortuszt két amerikai államban

Nem sikerült betiltani az abortuszt két amerikai államban

 (Fotó: AFP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két amerikai államban, Nebraskában és Dél-Karolinában sem sikerült életbe léptetni abortusztiltó törvényeket – derült ki a The Guardian cikkéből. Csütörtökön megakadályozták azt is, hogy Nebraskában hathetes, illetve azt is, hogy Dél-Karolinában szinte teljes tiltást vezessenek be. A nebraskai Lincolnban egy szavazattal bukott el a törvény bevezetését célzó szavazás. A dél-karolinai Columbiában pedig a szenátorok akadályozták meg, hogy a majdnem minden abortuszt tiltó törvény életbe lépjen. Sandy Senn republikánus szenátor bírálta is a többségi vezetőt, Shane Masseyt, amiért többször is próbálta abortuszügyben visszafogni a tiltást ellenzőket.

A nebraskai törvényjavaslat a hatodik héttől szinte minden abortuszt betiltana. Nem valószínű a Guardian cikke szerint, hogy idén sikerül ezt majd keresztülverni. Az államban egyébként 2010 óta tiltják az abortuszt a várandósság huszadik hetétől. Az új törvény pedig onnantól tiltana, hogy a szívműködés egyáltalán kimutatható. Merv Riepe szenátor viszont ezúttal már tartózkodott, bár korábban ő is egyetértett a szigorítással. Úgy látja viszont, a hathetes szabály nem adna időt a nőknek arra, hogy egyáltalán rájöjjenek: gyereket várnak. Riepe korábban kórházi adminisztrátor volt, és ő tizenkét hetes határidőt javasolt, a kivételek listáját kiegészítve az olyan magzatokkal, akiknél az élettel összeegyeztethetetlen rendellenességeket tapasztalnak.

Az elbukott nebraskai törvény kivételt tett volna a nemi erőszak, a vérfertőzés és az orvosi sürgősségi esetek vonatkozásában, továbbá a méhen kívüli terhességekében is. Lehetővé tette volna az anyaméhben elhalt magzat eltávolítását is, továbbá nem fenyegette volna büntetőjogi következményekkel a nőket és az orvosokat. A tövény jegyzője, Joni Albrecht úgy fogalmazott, ez lenne a legbarátságosabb életpárti szabályozás.