Nemzetközi körözést adtak ki a Navalnij-tüntetések szervezője ellen

Nemzetközi körözést adtak ki a Navalnij-tüntetések szervezője ellen

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus támogatóját veszik őrizetbe rendőrök Szentpéterváron 2021. február 2-án, miután egy moszkvai bíróság Navalnijra az Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre változtatta (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemzetközi körözést adott ki az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az orosz ellenzéki tüntetések szervezője ellen – számolt be róla az MTI. A hatóság hozzátette, a bíróság ügyrendbe vette a keresetet, ami a gyanúsított távollétében történő letartóztatását szorgalmazza.

Leonyid Volkovról azt mondják, ő irányítja az ellenzéki Alekszej Navalnij „regionális törzseit”, és ő volt a nem engedélyezett tüntetések főszervezője. Volkov a sajtóértesülések szerint Németországban él, és jelentős szerepe volt a január 23-án és 31-én megrendezett, nem engedélyezett szimpátiatüntetések megszervezésében. Az orosz hatóságok erőszakosan avatkoztak be, amit több kormány is elítélt. Az Európai Unió egyenesen egységes állásfoglalást szeretett volna, de ezt Magyarország akadályozta meg. A tüntetéseket azután szervezték meg, hogy a tavaly megmérgezett Navalnijt őrizetbe vették Oroszországban. Az ellenzéki politikus nemrég tett közzé egy összeállítást arról, milyen fényűző palotával rendelkezik Vlagyimir Putyin, de az orosz kormány tagadja, hogy ez egyáltalán létezne.

A hatóságok aztán Navalnij egy korábbi perben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztését letöltendőre változtatta, Volkov pedig tavaszig lefújta az újabb tüntetéseket. Kedden viszont a Telegram-csatornáján azt kérte az ellenzéki tiltakozóktól, hogy február 14-én vonuljanak ki házaik udvarába és ott egy negyed órán át világítsanak feltartott mobiltelefonjuk lámpájával. Marija Zaharova külügyi szóvivő szerint ez az akció összefügg azzal, hogy Volkov és a Navalnij-mozgalom egy másik, Londonban élő vezetője, Vlagyimir Asurkov hétfőn részt vett egy, a brüsszeli lengyel EU-képviselet által szervezett, „lényegében NATO-országok” részvételével tartott videokonferencián.

Zaharova szerint „morális és etikai szempontból hazaárulásnak” minősíthető, hogy Navalnij hívei, akiket „a NATO-befolyás ügynökeinek” minősített, európai és amerikai szankciókat sürgetnek Oroszország ellen.

Volkov – saját elmondása szerint – a hétfői megbeszélésen társával együtt a Kreml-párti oligarchák ellen sürgetett szankciókat.