Beiktatták az új lengyel kormányt, ami többség híján bukásra van ítélve

Beiktatták az új lengyel kormányt, ami többség híján bukásra van ítélve

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Varsóban 2022. április 29-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beiktatta hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki új kormányát, a miniszterelnöknek két héten belül kell bizalmat kérnie az októberi parlamenti választások nyomán megalakult alsóháztól (szejm) kabinetje hivatalba lépéséhez– adta hírül az MTI. A bizalom megszerzésére ugyanakkor a jelek szerint nem sok esélye van, miután a többség nem támogatja a volt kormányfőt. A választásokon a Morawieckit jelölő párt, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel.

A varsói államfői palotában rendezett ünnepségen Andrzej Duda hangsúlyozta: Morawiecki kabinetjének beiktatásával eleget tett a lengyel szokásjognak, mely szerint a legjobb választási eredményt elérő frakció jelöltje kap elsőként kormányalakítási megbízást. Megerősítette: a kormányfő tárgyalásokat folytat a parlamenti pártok támogatásáról.