Menesztettek két horvát minisztert

Menesztettek két horvát minisztert

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Andrej Plenkovic horvát kormányfő menesztette két miniszterét a kabinetből: Ivan Paladina építési, tervezési és állami vagyonügyi minisztert és Natasa Tramisak regionális fejlesztési és uniós alapokért felelős minisztert.

A tárcavezetők leváltását maga Plenkovic jelentette be sajtótájékoztatóján, a koalíciós partnerekkel és a szűkebb kormánnyal tartott többórás tárgyalások után. A menesztés okait nem részletezte, de mint mondta, a kormányfőnek joga van eldönteni, kit szeretne látni a csapatában. Úgy értékelte: az említett tárcák élén szükséges volt a frissítés. Mindkét miniszternek megköszönte a hozzájárulást a kormány munkájához és további sikereket kívánt nekik.

A három évvel ezelőtti zágrábi földrengés óta egyetlen új ház sem épült a horvát kormány támogatásával a fővárosban, és hat épült fel Sziszek-Monoszló megyében, ahol kilenc hónappal később volt földrengés. A horvát sajtó szerint az újjáépítés lassúságáért Paladina is felelős volt, aki vélhetően nem találta fel magát a tárca élén.

Paladina helyére Branko Bacic, a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselője és frakcióvezetője kerül, míg Tramisakot eddigi államtitkára, Sime Erlic váltja a tárca élén. Plenkovic tavaly már egyszer átalakította kormányát, akkor négy miniszter távozott a kabinetből. Paladina Darko Horvatot váltotta a miniszteri székben, és mindössze tíz hónapot töltött ott.

Az új miniszterek kinevezését még a parlamentnek is meg kell szavaznia. Horvátországban 2020 júliusában tartottak előre hozott választásokat, amelyeket a jobboldali HDZ nyert meg. Jelenleg – koalíciós partnereivel együtt – 77 képviselője van a 151 fős parlamentben.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.