Önkormányzati és autós oltópontokat is bevetnek a lengyelek

Önkormányzati és autós oltópontokat is bevetnek a lengyelek

Koronavírus elleni oltásra várnak autósok egy varsói oltóponton 2021. április 1-jén. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felpörgetné az oltási programját Lengyelország, első lépésként azonban rögtön egy technikai hibába futottak, ami miatt leállt a regisztrációs rendszerük. A hét eleji bejelentés szerint a 38 millió lakosú országban a kockázati csoportba soroltak beoltása után átálltak az életkor alapú oltásra. A kormány az eddigieknél hajlékonyabb rendszert ígért, ez azonban túl jól sikerült, hiszen a regisztrációs adatbázis váratlanul megnyílt a negyvenes korosztály előtt, holott korábban csak az idősebbek jelentkezhettek. Mivel a jelentkezési lehetőség az éjszaka közepén nyílt meg, és nem sokkal később a teljes rendszert leállították, úgy tűnik, egyszerű hiba történt csupán.

Lengyelországban eddig több mint 6 millióan kapták meg legalább az első oltást, és 2 millió fölött van a második dózissal beoltottak száma. Vagyis lakosságarányosan lényegesen kedvezőtlenebb a helyzet, mint Magyarországon. Ezért is igyekszik a kormány felpörgetni a vakcinázást. A szállítmányok várható gyorsulása miatt módosítottak ütemterven, így a második negyedév végéig 20 millió oltást adnának be, augusztus végéig pedig beoltanák az összes önkéntesen jelentkezőt. Az oltási kampány hatékonyságának biztosítása érdekében több oltóhelyet nyitnak, újonnan nemcsak az egészségügyi intézményekben, hanem az önkormányzatok által kijelölt pontokban, az üzemekben, a patikákban, valamint autós oltóponton is lebonyolítják a vakcinázást.

A tervezett életkoralapú oltási programban naponta egy-egy évfolyam iratkozhat fel, így április 12. és április 23. között az 1962 és 1972 között születettek kerülnek sorra. Az első jelentkezőket még áprilisban be is oltják, feltehetőleg májusban pedig már mindenki számára, a születési évre való tekintet nélkül teszik elérhetővé az oltásokat. Mateusz Morawiecki miniszterelnök egy keddi sajtótájékoztatón elárulta, a kormány célja a havi 10 millió oltás beadása.

A lengyel kormányfő hangsúlyozta, az oltási program az állam működőképességének a tesztje is egyben. Ez utólag kissé elhamarkodott kijelentésnek tűnik, hiszen a rendszert szinte azonnal le kellett állítani technikai hibára hivatkozva. Mivel mindez április 1-én történt, többen átverésre gyanakodtak, a dolog odáig fajult, hogy a kormány a hivatalos Twitter-oldalán volt kénytelen jelezni, hogy nem április tréfáról van szó, csupán rendszerhiba történt.

Mindeközben a járvány alaposan felerősödött Lengyelországban, március végén az eddigi legmagasabb számokat regisztrálták. Csütörtökön pedig újabb rekordot jelentő több mint 35 ezer új fertőzöttet találtak, és az elhunytak száma is tragikus csúcsra ért, 653-an hunytak el egy nap alatt.

A lengyel kormány várakozásai szerint a vakcinagyártók lényegesen több oltást szállítanak majd az országba áprilisban. A hét eleji sajtótájékoztatón elhangzottak szerint akár 7 millió adag is érkezhet, ami azonban még mindig kevesebb, mint ami a kormányfő által emlegetett oltási tempóhoz szükségeltetne.