Óriási tömeg indult el a víruskritikus egyházfő temetésére – videóval

Óriási tömeg indult el a víruskritikus egyházfő temetésére – videóval

A 2010. január 22-én készült és 2020. október 30-án közreadott képen Amfilohije Radović, a montenegrói szerb ortodox püspök istentiszteletet tart egy belgrádi templomban. Radovic 2020. október 30-án, 82 éves korában belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe. MTI/AP/Darko Vojinovic

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas tömegek indultak útnak vasárnap Szerbiából, Boszniából, Koszovóból Montenegróba, hogy elbúcsúztassák Amfilohije Radovic metropolitát, aki pénteken halt bele a koronavírus szövődményeibe, Podgoricában. Minderre azután került sor, hogy a 82 éves egyházfő nem tartotta be a kormány járványmegelőzési előírásait, sőt még a híveit is az elkerülésükre biztatta.

Amfilohije halálával a Szerb Ortodox Egyház (SPC) Irinej pátriárka után a második legbefolyásosabb vezetőjét veszítette el, aki hosszú időn át különutasságáról volt híres ortodox körökben. Így az SPC „montenegrói frakciója” számos politikai kérdésben különvéleményt fogalmazott meg, nem ritkán szembemenve a Szent Szinódus álláspontjával és a szerb külpolitikával.

Amfilohije így számos alkalommal nacionalista álláspontra helyezkedett, Jugoszlávia felbomlását például hevesen ellenezte és többször is kardoskodott amellett, hogy az összes szerb területet egyesítsék. A későbbiekben a metropolita élesen ellenezte Montenegró függetlenné válását, akárcsak azt, hogy az ország a NATO tagja legyen. Az egyházfő emellett Koszovó kérdésében is megszólalt számos alkalommal, sürgetve a szerb erők visszatérését, de sokszor még Belgrádot is árulással vádolta azért, hogy tárgyalásokba bocsátkozik a koszovói vezetéssel.

Amfilohije azonban az utóbbi évben leginkább azzal került be a hírekbe, hogy ő vezette a korábban elfogadott egyházügyi törvény elleni tiltakozásokat Montenegróban. Ez a jogszabály azért váltott ki felháborodást, mert előírta, hogy a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint emiatt ők jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetnek el. A tömeges tiltakozási hullám végül meghozta a gyümölcsét, szakértők szerint a parlamenti választásokat azért vesztette el a montenegrói államfő, Milo Djukanovic pártja, mert a szerb szavazókat eredményesen sikerült mozgósítani az egyházügyi törvény elleni tiltakozással.

Amfilohije temetését ma számos televízió élőben közvetíti, amelyen nem csak a montenegrói politikai szereplők, hanem Aleksandar Vucic szerb államfő és Milorad Dodik, a boszniai háromtagú elnökség szerb tagja is részt vesz. A temetésre összegyűlt tömeg számára ezúttal ötezer maszkot biztosítottak ingyen a hatóságok.