Orosz külügyi szóvivő: Ezt a háborút nem mi kezdtük, de mi fogjuk befejezni

Orosz külügyi szóvivő: Ezt a háborút nem mi kezdtük, de mi fogjuk befejezni

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Jennifer Psaki, Maria Zakarova és John Kerry akkori amerikai külügyminiszter 2014-ben Párizsban. (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz külügyi szóvivő, Maria Zakarova szerint ezt a háborút nem ők kezdték, hanem ők fogják befejezni. A szóvivő alig két hete még azon ironizált, hogy közöljék velük az idei orosz inváziók dátumait, hogy megtervezhesse a szabadságát.

Most a Telegram-csatornáján magyarázta Ukrajna lerohanásának okait, hétfői posztja elején feltéve a kérdést: hol volt a többi ország és a közvélemény az elmúlt nyolc évben, amíg a háború zajlott? Szerinte ez idő alatt legalább tizenhárom ezer embert mészároltak le, viszont azt nem ítélték el, akik most Oroszországot kritizálják.

Zakharova szerint ezekben az években folyamatosan pusztítottak Donbasz és Luhanszk területén, de hiába kérték a nemzetközi közösség segítségét, csak hallgattak, sőt, támogatták is a kijevi vezetést. Szerinte a NATO és a nyugati közvélemény „fülsüketítő csendje” az okai az európai politikai és humanitárius katasztrófának. Az orosz vezetés múlt héten is kifejtette már, hogy a támadás a donbaszi „népirtás” miatt szükséges, de beszéltek már nácitlanításról, demilitarizálásról, sőt, Putyin pénteken még drogosnak és neonácinak is nevezte az ukrán kormányt.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki vasárnap úgy értékelt, az orosz hadviselés része, hogy mindig konstruálnak egy okot, és arra hivatkozva támadnak. Így értékelte Psaki azt is, hogy Putyin az Oroszországgal szembeni agresszív megszólalásokra hivatkozva a nukleáris erőkkel fenyegetőzött.

Címkék: ukrajnai háború