Reagált az AstraZeneca arra, hogy közel 30 millió adag vakcinájuk bukkant elő Olaszországban

Reagált az AstraZeneca arra, hogy közel 30 millió adag vakcinájuk bukkant elő Olaszországban

AstraZeneca-vakcina (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helytelen készletezésről beszélni az olasz raktárban talált 29 millió AstraZeneca-vakcina esetében – állítja közleményében a gyártó. Mindezt azok után, hogy a Financial Times beszámolt róla: egy uniós vizsgálat során fel nem használt oltóanyagokat találtak a cég raktárában, Rómához közel. Uniós tisztségviselők úgy vélték, ezt a gyár EU-n kívüli területre akarhatja exportálni, miközben az unióval kötött szerződésben vállaltakat az AstraZeneca is akadozva teljesíti.

A gyártó szerint ugyanakkor nincs ilyesmiről szó. Jelenleg nem is terveznek exportot, kivéve a COVAX együttműködés részeként alacsony és közepes jövedelmű országokba. Tizenhárom millió adag vakcina így arra vár, hogy a minőség-ellenőrzés megtörténjen, és azután megindulhasson a szállítás a COVAX-hoz. Ezeket az oltóanyagokat az Európai Unión kívül gyártották, az anagni üzemben pedig injekciós üvegbe töltötték. Az AstraZeneca megjegyezte, az EU is támogatja az alacsony jövedelmű országok ellátását a COVAX-on keresztül.

Tizenhatmillió további oltóanyag az Európán belüli kiszállításra vár, de a minőség-ellenőrzési folyamaton ez esetben is végig kell menni. Március utolsó hetében tízmillió adagot juttatnak el európai országokba, a többi pedig áprilisban érkezik.

„Helytelen ezt készletezésnek tekinteni. A vakcina gyártása egy összetett és időigényes folyamat. Az injekciós üvegekbe töltés után ugyanis az oltóanyag-adagoknak át kell esniük a minőségellenőrzésen, mielőtt kiszállítanánk azokat” – közölte a gyártó.