Rejtett kamerás felvételen beszélt arról az elnök, hogy az oroszok finanszírozzák a pártját

Rejtett kamerás felvételen beszélt arról az elnök, hogy az oroszok finanszírozzák a pártját

Igor Dodon elnök a publika.md által publikált rejtett kamerás felvételen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sötétben lefolytatott rendkívüli parlamenti ülés, új kormány, Moszkvából finanszírozott elnök – a Moldovai Köztársaságban olyan durva hétvége van, hogy szinte lehetetlen követni.

Kezdjük a végével: szombat estétől új kormánya van az országnak, miután egy sötétben megtartott rendkívüli parlamenti ülésen megegyezett a nyugatbarát ellenzék az oroszbarát szocialistákkal, és ellenzékbe szorult az oligarcha Vlad Plahotniuc pártja (PDM). Egyébként három hónapja volt választás az országban, patthelyzetet okozó eredménnyel: nagyjából ugyanannyi képviselővel rendelkezett a parlamentben az oroszbarát szocialista párt (PSRM), a Nyugat felé orientálódó, a korrupció elleni fellépés lakossági igényét képviselő ACUM (most) szövetség, valamint a legerősebb moldovai oligarcha pártja, a balközép Moldovai Demokrata Párt (PDM). A három erő nem tudott megegyezni – eddig. 

A parlament pénteken döntött a titkosszolgálat és a a korrupcióellenes hivatal vezetőjének leváltásáról is, és egy közleményben elismerte, hogy Moldova egy túszként fogva tartott ország.

Ezt megelőzően a Plahotniuc által ellenőrzött alkotmánybíróság a parlament feloszlatásáról döntött, mert a képviselők nem voltak képesek kormányt alakítani.

A különleges parlamenti ülést az ország „oligarchátlanítására” hívták össze a szocialisták (akiket a háttérből az elnök, Igort Dodon irányít,) és az ellenzék. Az ülésen – melyet a kormányzati adminisztráció szabotált, így például nem volt villany a teremben – ott volt az orosz, az amerikai és az EU-nagykövet is. Plahotniuc nem ismeri el az új kormányt.

Eközben a publika.md portál olyan videókat kezdett el publikálni, melyeken döbbenetes dolgokat mond az elnök, Igor Dodon. Egyrészt az ország föderalizálásának szükségességéről beszél, azt ígérve Plahotniucnak, hogy ha ebbe beleegyezik, ejteni fogják az ellene felhozott korrupciós vádakat. Másrészt nyíltan beismeri, hogy a volt pártját, amelynek korábban az elnöke volt (PSRM), még idén is az oroszok finanszírozták, havonta hétszázezer és egymillió dollár közötti összeggel. A videón az elnök arról panaszkodik az oligarchának, hogy az oroszok április óta nem fizettek. Egyébként a törvény a Moldovai Köztársaságban is szigorúan tiltja a politikai pártok külföldi finanszírozását. 

Igor Dodon 2016. december 23. óta az ország elnöke – könnyen lehet, hogy nem sokáig. Az új miniszterelnök pedig egy nő lett, Maia Sandu személyében, aki az ACUM szövetség parlamenti képviselője.

Frissítés: Vasárnap felfüggesztette tisztségéből Igor Dodont az alkotmánybíróság. Ennek oka, hogy nem oszlatta fel a parlamentet, pedig arról egy korábbi alkotmánybírósági határozat rendelkezett.

Címkék: korrupció, Moldova