Rendőröket futamítottak meg a tüntetők Minszkben

Rendőröket futamítottak meg a tüntetők Minszkben

Rohamrendőrök állják el az utat a fehérorosz elnökválasztás eredménye ellen tüntető emberek előtt a minszki Függetlenség terén augusztus 27-én (Fotó: MTI/AP/Szergej Gric)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rövid összecsapás volt vasárnap Minszkben az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása ellen tüntetők és civil ruhás rendvédelmisek között. Több tucatnyi demonstrálót őrizetbe vettek.

Vasárnap délelőtt tüntetők menetoszlopai indultak el a Minszk központjában lévő Függetlenség tere felé, követelve Aljakszandr Lukasenka államfő lemondását. A odavezető utakat ugyanakkor rendőri kordonokkal zárták le, ráadásul mindenhol rendőrségi szállító teherautók, rabszállító kocsik, vízágyúk és más tömegoszlató eszközök zárták el az utcákat. Kordonokkal zárták le a Győzelem és az Oktyabrszkaja teret is. A Függetlenség terén lévő miniszterelnöki hivatalhoz jelentős számú belügyi katonai kontingest vezényeltek.

A Függetlenség sugárúton a különleges rendőri egység, az OMON emberei körülzárták a több ezer tüntetőt. A kora délután kezdődött tüntetésen ezrek vesznek részt, legfrissebb hírek szerint a rendőrök többtucatnyi tiltakozót őrizetbe vettek.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója közben azt is jelentette, hogy az állambiztonsági szolgálat – a KGB – székházánál összetűzés történt: a tüntetők kiszabadították az előállítottakat, a civil ruhás rendvédelmisek kénytelenek voltak gépkocsin elhagyni a helyszínt.

Az ellenzék Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás óta tüntet, amelyen az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok több mint 80 százalékát kapta.

(MTI)