Rengeteg koronavírus elleni Pfizer-gyógyszert vásárol az Egyesült Államok

Rengeteg koronavírus elleni Pfizer-gyógyszert vásárol az Egyesült Államok

2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án (Fotó: MTI/AP/Mark Lennihan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok 5,29 milliárd dollár értékben rendelt a Pfizertől 10 millió kúrának megfelelő gyógyszeradagot, a készítmény ugyanis a kísérletek szerint jelentősen csökkenti a COVID-19 fertőzés okozta tüneteket és sokakat menthet meg attól, hogy kórházba, vagy életveszélyes állapotba kerüljenek – írja a Portfolió.

A Pfizer azután fordult vészhelyzeti engedélyért a gyógyszerhatósághoz, miután kísérletekkel sikerült bizonyítani, hogy a Paxlovid márkanevű gyógyszere 89 százalékban képes megelőzni a beteg kórházba jutását és az életveszélyes állapot kialakulását.

Joe Biden elnök kijelentette, hogy a kormány mindenki számára ingyenessé fogja tenni a gyógyszereket, amiket a Pfizer még az év végéig elérhetővé tesz majd, amennyiben megkapja a szükséges engedélyeket. Az egészségügyi minisztérium vezetője a döntés kapcsán elmondta, hogy a vírus elleni védekezésben a gyógyszerek nem helyettesítik a vakcinákat, de legalább távol tartják az embereket a kórházaktól.

A megrendelt mennyiség a kétszerese annak, amit a Merck gyógyszergyártótól rendelt meg az USA kormánya.