Román és bolgár vendégmunkásokat toboroznak az alsó-ausztriai idősgondozás megmentésére

Román és bolgár vendégmunkásokat toboroznak az alsó-ausztriai idősgondozás megmentésére

képünk illusztráció

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden költséget vállal Ausztria, csak hogy ne omoljon össze az alsó-ausztriai idősgondozás. Alsó-Ausztria tartománya ezért 250 vendégmunkást toborzott Romániából és Bulgáriából, akik hétfőn érkeznek oda. A tartomány mentőakciójáról a Der Standard című osztrák lap azt írja, hogy Alsó-Ausztria vezetése az idősgondozók érdekképviseletét ellátó kamarával együttműködve szánta rá magát a rendkívüli lépésre.

A koronavírus-járvány miatt a beutazó vendégmunkásokra először 14 napos karantén vár. Ha tünetmentesek, ezt követően állnak majd munkába hat hétre. Alsó-Ausztriában jelenleg nyolcezer idős személyt kell 24 órás szolgálatban gondozni, a szolgáltatásban sok külföldi dolgozik.

A vendégmunkásokat az Austrian Airlines chartergépeivel szállítja Temesvárról és Szófiából az országba. A költségeket az állam vállalja magára. A karantént egy alsó-ausztriai szállodában alakítják ki, az ellátás költségeit pedig a gazdasági kamara vállalja magára. A karanténra azért van szükség, mert az idősgondozói ellátásban dolgozókon nem végezhetnek automatikusan koronavírustesztet – magyarázta Robert Pozdena kamarai elnök, hozzátéve, hogy ezen a gyakorlaton sürgősen változtatni kell, mert az előzetes karantén nemcsak pénzbe kerül, hanem a gondozásból is értékes időt vesz el.