Róna Péter: Nincs pánik, bár megjelent a koronavírus az Oxfordi Egyetemen

Róna Péter: Nincs pánik, bár megjelent a koronavírus az Oxfordi Egyetemen

Róna Péter (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valóban elérte az Oxfordi Egyetemet a koronavírus, az Állami Egészségügyi Szolgálat (Public Health England – PHE) bejelentette, hogy pozitív tesztet produkált egy oxfordi egyetemi hallgató. Ezzel együtt nincs nagy ijedelem az intézményben. A megfertőződött hallgató ugyanis nagyon korrekten járt el, amikor külföldről visszatérve észlelte a tüneteket magán, azonnal önkéntes karanténba vonult lakásában, az egyetemen közismert eljárási rend szerint hívta az egészségügyi hatóságot – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetem oktatója.

– Úgy tűnik az egyetem vezetése és az egészségügyi hatóság kezelni tudja a helyzetet. Az egyetem például óránként ad ki tájékoztatást, történt-e valami változás. Miután a diák hazatérését követően nem látogatta az előadásokat és szemináriumokat, illetve más egyetemi rendezvényen sem jelent meg – bár nagyon figyelnek a hatóságok –, még sincs szükség az oktatás korlátozására. Én például szerdán esedékes előadásomat megtartom – mondta Róna Péter. – Ugyanakkor az egészségügyi hatóságok felvették a kapcsolatot azokkal a személyekkel, akikkel hazatérését követően kapcsolatban került a diák, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket, azaz megvizsgálják, fertőzöttek-e vagy sem. A fertőzött fiatal továbbra is saját lakásában önkéntes karanténban várja állapota javulását. 

Róna Péter arról is beszélt lapunknak, hogy maga a járvány közel sem olyan veszélyes, mint például a múlt század elején a spanyolnátha volt, azonban a fertőzés okozta globális válság – amely úgy tűnik, nem nagyon kerülhető el – miatt hosszabb távon akár az egészségügyi ellátó rendszer összeomlásának veszélye is fennáll.